latinica  ћирилица
16/11/2015 |  18:17 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

Четири заблуде у вези прехладе

Мајке су нам говориле да не можемо мокре косе да изађемо напоље, јер ћемо се у том случају моментално прехладити, али се испоставило да то и није баш тачно.
Прехлада (илсутрација) -
Прехлада (илсутрација)

Послије ове четири ствари смо били сигурни да слиједи грип, али нисмо били управу.

Ако изађемо мокре косе напоље

Такво понашање ће вам донијети главобољу, али не и прехладу. Вирус се преноси преко респираторних органа (уколико неко кија или кашље поред вас), тако да тада постајете мета, али то нема везе са мокром косом, што је потврдила и директор болнице у Пенсилванији Хедер Розен.

Уколико се не обучете прикладно по хладном времену

Не морате да се плашите хладног времена, и по зими и по врућини имате исте шансе да се прехладите. Хладан ваздух нема везе са тим, јер је потребна друга особа да вам пренесе прехладу. Уколико дуго причате са прехлађеном особом, не може да вас заштити ни 70 јакни.

Уколико не узимате довољно витамина Ц

Мислите да витамин Ц зауставља све прехладе? Па, није баш тачно. Истраживања су открила да тај витамин и није снажан отпор прехлади, али јесте добар да грип мање траје.

Бити у окружењу са прехлађенима

Наравно, зарадићете прехладу уколико вам неко дише за вратом. Ипак, по истраживањима америчког здравственог института, човек може да пренесе вирус чак и када још увек не зна да је прехлађен. Потребно је пет до седам дана да примијетите прехладу, а могућ је и тјелесни трансфер, али одређена раздаљина је сасвим довољна да се не прехладите.

Извор:24sata.rs/Б92