latinica  ћирилица
17/11/2015 |  16:14 ⇒ 16:18 | Аутор: РТРС

Фластери који мијењају боју чим се рана инфицира

Медицински фластери и завоји који мијењају боју чим детектују почетак развоја инфекције на опекотини, рани или повриједи, ускоро би могли да смање непотребно узимање антибиотика, тврде научници са Универзитета у Бату.
Фластер (Фото: Thinkstock) -
Фластер (Фото: Thinkstock)

“Јастучић фластера премазан је флуоресцентном бојом од нанокапсула, која подстиче токсине у секрету који се излучују, узрокујући инфекцију ране или површине захваћене опекотином“, објаснио је др. Тоби Џенкинс, водитељ пројекта и професор биофизичке хемије са Уневрзитета у Бату, додајући да би прототип новог фластера могао да спасе бројне људске животе, уштеди новац и помогне у рјешавању глобалног проблема отпорности антибиотика на тврдокорне бактерије.

Казао је и да прототип фластера, након што детектује бактерију, боју промени у року од само четири сата. Нова врста фластера љекарима би могла да омогући да на вријеме открију потенцијалну бактеријску инфекцију и започну с њеним лијечењем што је прије могуће, нарочито код дјеце с опекотинама јер су она нарочито осјетљива на развој бактеријских инфекција због још неразвијеног имуног система.

Инфекцијама посебно изложена дјеца

“Дјеца су посебно изложена настанку тежих инфекција. Да бисмо са сигурношћу дијагностиковали инфицирану опекотину мора проћи око 48 сати. Чак и блажа инфекција може продужити боравак дјетета у болници, а у изузетно тешким случајевима исход може бити фаталан.

Дакле, с обзиром на то да вријеме одлаже дијагностиковање инфекције, а ми желимо да спријечимо развој бактерије што прије, често превентивно преписујемо антибиотике. То, наравно, није увијек потребно јер резултује отпорношћу одређених бактерија на антибиотике, што је све већи проблем на глобалном нивоу“, каже др. Амбер Јанг која ради на клиничким истраживањима о ранијем откривању инфекција у настанку.

Јастучић фластера премазан је флуоресцентном бојом од нанокапсула, која подстиче токсине у секрету који се излучују, узрокујући инфекцију ране или површине захваћене опекотином или повредом. Нанокапсуле опонашају ћелије коже и отварају се када се на опекотини или рани почну развијати бактерије. То није случај с безопасним бактеријама које живе на здравој кожи, објаснили су научници.

Чланови љекарског тима др. Тобија Џенкинса од Већа за медицинска истраживања добили су милион фунти како би тестирали на који начин прототип фластера реагује на узорке узете с рана особа са задобијеним опекотинама. У сарадњи с Центром за истраживање опекотина и Универзитетом у Брајтону, научници са Универзитета у Бату поставили су темеље за успјешно лијечење оваквих случајева.

Извор: Телеграм/Б92