latinica  ћирилица
20/11/2015 |  16:06 | Аутор: Агенције

Ген који може довести до "антибиотичке апокалипсе"

Према мишљењу многих стручњака, највећа претња човечанству нису чак ни климатске промене, него бактерије отпорне на антибиотике.
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

Антибиотици који су промијенили свијет прије 80 година, све су мање ефикасни у борби против бактерија.

“Ако наставимо овим темпом, до 2050. имаћемо 300 милиона смртних случајева усљед отпорности бактерија на лијекове“, каже стручњак за инфективне болести, професор Санђаја Сенанајаке из Аустралијског националног универзитета.

“У Америци је више од два милиона инфекција изазвано отпорношћу на антибиотике, а од тога, 20.000 заврши се смртним исходом“, каже он.

За то је највише крива неоправдано велика употреба антибиотика.

У Кини је код одређеног соја бактерија које нападају човјека и свиње већ пронађен ген задужен за отпорност на антибиотике. Научници су откриће прогласили “алармантним“ и позвали на хитна ограничења употребе полимиксина, класе антибиотика која се користи у сточарству.

“Полимиксини су стара класа антибиотика, којој су љекари од недавно прибјегли, како би лијечили екстремно отпорне сојеве бактерија“, каже др Сенанајаке. “Међутим, научници су открили да су неке бактерије не само отпорне на овај лијек, него и способне да ту отпорност пренесу и на друге бактерије малим генетским пакетима – плазмидима“.

Истраживачи предвођени Хуом Лијуом са Пољопривредног универзитета у Јужној Кини открили су ген МЦР-1 у плазмидима, покретној ДНК која може лако да се копира и преноси међу различитим бактеријама.

То указује на “алармантан потенцијал“ ширења отпорности међу бактеријама.

“Око 80 одсто антибиотика у САД користи се на животињама, не на људима. Будући да те животиње користимо у исхрани, то постаје и наш проблем“, каже др Сенанајаке.

Извор: Неwс.com.ау/Б92