latinica  ћирилица
27/11/2015 |  10:21 ⇒ 10:27 | Аутор: РТРС

Биљка која помаже код одвикавања од цигарета

Љековита природа: Барска биљка код нас се зове и миришљава шаш, водени божур, мирисни корен, мирисава трска, сабљар. Облоге од праха биљке и лозоваче за зарастање чирева, код гихта и костобоље
Барска биљка (Фото: Википедија) - Фото: B92
Барска биљка (Фото: Википедија)Фото: B92

Ароматичан и љековит иђирот (Acorus salamis) стари Кинези су назвали "онај који продужава живот", обилато је коришћен и у старом Риму и Грчкој, од њега су правили балзаме за негу лица и тела и лијечили органе за варење. По открићу Америке, пренијет је на нови континент гдје су га Индијанци масовно узгајали.

Код нас је познат и под именима "миришљава шаш", "водени божур", "мирисни корен", "мирисава трска", "сабљар"... Ова барска биљка налази се најчешће уз мочваре, језера, бара, на обалама стајаћих вода. Љековити корен пушта у муљу, а из њега расту бројни сабљасти листови. Коријен може бити дугачак и до метар, а свјеж има горак укус. За љековите сврхе се вади у касну јесен или рано прољеће, након тога се добро испере, исече на комаде дужине 10 цм, наниже на конац и суши на тамном промајном месту или у рерни на 35 степени. Осушен, има блажи укус.

Многи народни љекари верују да корен може да излечи сваку болест црева, ма колико да је упорна, најефикаснији је код надимања и грчева, покреће лијења црева. Препоручује се и код опште слабости организма, обољења жлезда и костобоље. Дјелотворан је код успореног метаболизма, анемије, бубрежних обољења. Мршавим особама се препоручује чај од иђирота јер подстиче апетит, а и добро је средство за чишћење организма.

Има обиље витамина Ц па је добар против прехладе, грипа и снижава температуру. Садржи и јод који побољшава концентрацију и памћење, регулише рад штитне жледе. Због умирујућег дејства користи се код напетости, од иђирота се прав и течности за испирање јер освежава дах и спрјечава упалу десни.

Од свјежег корена се прави сок, очисти се и влажан исциједи у соковнику. Облоге од праха и јаке ракије лозоваче се препоручују код чирева, гихта и костобоље. Има мирис цимета, па се етарско уље користи у козметици и додаје парфемима.

Ипак, са иђиротом би требало бити опрезан због уља азарона, а чај се не препоручује трудницама ни особама са гастритисом.

Чај за желудац ицрева - у чашу хладне воде сипајте равну кашичицу коријена, оставите преко ноћи, а ујутру мало загрејте, проциједите и пијте по гутљај прије и послије сваког оброка. Дневно не смије да се попије више од шест гутљаја.

Љековита купка се прави када се 200 г корена остави преко ноћи у 5 л хладне воде, сутрадан се загријеје до кључања и кад се охлади дода у воду за купање.

ПРОТИВ ПУШЕЊА

Сув коријен се полако жваће, а састојци у њему код пушача сузбијају жељу за цигаретама. Најбољи ефекат се постиже ако се жваће 10 до 15 комадића сивог корена иђирота.

Извор: Новости/Б92