latinica  ћирилица
30/11/2015 |  11:07 | Аутор: novosti.rs

Першун и компот умирују желудац

Особама са гастритисом препоручује се јеловник базиран на бареном месу и поврћу. Савјетује се шест-седам мањих оброка дневно. Избјегавајте тијесто, поховану храну, усољено месо, а од поврћа - паприке, роткву, печурке...
Першун и компот умирују желудац - Фото: B92
Першун и компот умирују желудацФото: B92

Прво правило исхране код хроничног гастритиса је разноврсна исхрана. То даје желуцу веће могућности да из разних састојака хране узме оно што је организму потребно. Друго основно правило су чести и мали оброци. Препоручује се чак да се храна подијели у шест до седам оброка. Добро би било кад би оброци били у исто или приближно исто вријеме сваког дана. То изгледа овако: доручак, ужина, ручак 1, ручак 2, ужина, вечера.

Гастроентеролози, такође, савјетују да треба јести лагано и дуже жвакати храну. Желудац добија уситњену храну и нема великог утрошка мишићне снаге желуца на мијешање и ситњење хране.

Храну је најбоље кувати или динстати на мало уља. Добро је и да буде ситно исјецкана, најбоље у облику пиреа. Оно што у сваком случају треба да се избјегава је пријесно поврће које због чврстине механички дражи слузницу желуца. Изузетак су парадајз (без кожице), зелена салата и свјеж купус.

Код гастритиса се често препоручује пијење млијека због његовог неутралишућег дејства. Ни ту не треба претјеривати јер ће велике количине млијека покренути процес варења и секрецију желудачне киселине.

ИЗБОР НАМИРНИЦА

* Житарице - Пожељо је: тост, тјестенине, гриз, пиринач. Не препоручује се: свјеж хљеб било које врсте, лисната тијеста и тијеста која садрже квасац.

* Млијеко и млијечни производи - Дозвољени су сви млијечни производи од обраног млијека и са малим процентом млијечне масти. Избјегавати пуномасне сиреве, павлаку.

* Месо - Дозвољена су сва немасна меса - пилетина, телетина, јунетина, најбоље кувана, од прерађевина само ћурећа или пилећа прса. Нису дозвољени: свињетина, месо дивљачи, сва димљена или усољена меса, похована, пржена.

* Јаја - Треба избјегавати тврдо кувана и пржена јаја.

* Риба - Дозвољене су све немасне бијеле рибе, а треба избјегавати ракове, шкољке, лигње и друге плодове мора.

* Поврће - Дозвољено: кувано, на пари или динстано - кромпир, спанаћ, блитва, цвекла, боранија, тиквице, шаргарепа, карфиол, парадајз (без кожице), зелена салата, свјеж купус.

Није дозвољено: све остало свјеже поврће, краставци, ротквице, лук, паприка, печурке (требало би их избјегавати у било ком облику), пржен кромпир, и све конзервирано поврће.

* Воће - Дозвољено: јабуке (без коре, и најбоље рендане), брескве, кајсије, банане, свеже цијеђени воћни сокови, нарочито се добро подносе воћни компоти.

Треба избјегавати: незрело воће, орахе, бадеме, смокве, трешње, вишње, све агруме.

* Пића - Пожељно је избјегавати алкохол, газирано, кафу и све што садржи кофеин у већим дозама, црни чај.

Зачини - Избјегавати: бибер, мљевену љуту паприку, сирће, сенф, рен.

ВРУЋЕ И ХЛАДНО

Хладна и врућа јела, јако зачињену и нарочито киселу храну треба строго избјегавати. Постоје зачини као што је першун који има јако повољан учинак на желудац. Со је такође дозвољена и пожељна, али с њом не треба претјеривати. Треба пити 1,5 литара течности на дан. Најбољи избор је обична вода, али могу и благи чајеви, или вода са неколико капи лимуна.