latinica  ћирилица
30/11/2015 |  18:38 ⇒ 19:53 | Аутор: Агенције

Перу отвара национални парк у срцу Амазоније

Више од једне деценије Филд музеј у Чикагу радио је са перуанском владом на стварању великог националног парка у Амазонији, захваљујући чему би ресурси и живи свијет прашуме били заштићени од експлоатације и истребљења. Напор се најзад исплатио.
Шуме Амазоније (фото:www.tt-group.net) -
Шуме Амазоније (фото:www.tt-group.net)

Велики дио планинског ланца Сјера дел Дивизор у Перуу недавно је добио статус националног парка.

Степен биодиверзитета у тој области вјероватно никада неће бити познат, али су научници Филд музеја само у посљедњих 15 година пронашли 20 врста до сада невиђених биљака и животиња.

Ово подручје дом је различитих врста птица, сисара, водоземаца, рептила, инсеката и биљака, које неће више суочавати са опасностима које носи развој савремене индустрије, попут неконтролисане сјече шума, експлоатације нафте, ископавања руда... Осим тога, подручје које насељава изоловано племе Исконауа коначно ће бити остављено на миру.

- Ово није дјело једне особе, ово је посљедица удруженог рада неколико десетина организација у протеклих десет година – тако се планови у вези са очувањем спроводе у дјело - изјавила је Корин Врисендорп, еколог музеја и директор програма Анди-Амазонија.