latinica  ћирилица
01/12/2015 |  13:44 ⇒ 14:03 | Аутор: Агенције

Ово мјесто као да је са друге планете

На мало више од 200 километара од Рога Африке, у склопу Републике Јемен, лежи јединствени архипелаг острва који је познат под именом Сокотра. Због велике изолације на овим острвима се налазе јединствене биљке, а чак трећина се не може наћи ни на једном другом мјесту на планети.
Ванземаљско острво - Фото: илустрација
Ванземаљско острвоФото: илустрација

На Сокотри владају екстремне температуре као и влажност ваздуха која је једна од најнижих на свијету. Једна од најчуднијих биљака са овом острва је "Дрво змајеве крви" које је добило име због црвене смоле, а коме се давних дана придавао магијски значај.

Занимљива биљка је и "пустињска ружа", односно "биљка-флаша" која је због климатских прилика морала да еволуира.

Пејзаж удаљеног острва Сокотра изгледа као из научно-фантастичних филмова, али оно је, у ствари, еволуирало до “ванземаљског изгледа“ јер се острво одвојило од афричког континента прије око шест и седам милиона година, а неке врсте су старе 20 милиона година.

Још само Хаваји, Нова Каледонија и Галапагос имају више ендемских врста, показало је истраживање Центра за биљке на Блиском Истоку, које је открило да 307 од 825 врста биљака на Сокотри постоје само на том острву и нигдје другдје на Земљи.

Ово острво има око 40.000 становника, а недавно га је УНЕСКО прогласио свјетском баштином.

Осим необичне флоре, на острву живи и 140 врста птица, од којих 10 постоји само на Сокотри. Занимљиво је да на острву нема водоземаца пореклом са Сокотре, а постоји само један сисар – шишмиш. Зато је 90 одсто рептила ендемска врста, укључујући ријетке безноге гуштере и једну врсту камелеона.