latinica  ћирилица
03/12/2015 |  11:48 ⇒ 14:34 | Аутор: Блиц

Ријешена је једна од највећих свемирских мистерија свих времена

Тачно 44 године послије мисије у којој је лансирана Аполо 16 летјелица на Мјесец, откривено је мјесто на ком се срушио модул Сатурн V.
Мjесто на ком се срушио модул Сатурн V (Twitter, NASA) -
Мjесто на ком се срушио модул Сатурн V (Twitter, NASA)

У априлу 1972. године летјелица је лансирана, али се модул током лета покварио, а подаци које је сакупила никада нису добијени. Сада је коначно откривена локација, то јест кратер на Мјесецу гдје је он пао.

Ово мјесто открио је Џеф Плеша, научник са Универзитета Џонс Хопкинс. Овај експерт за проналажење ствари изгубљених у свемиру успио је преко фотографија високе резолуције снимљене LROC системом да уочи ово мјесто. Овај систем чине три камере постављене на врх лунарног орбитера.

- Коначно сам пронашао кратер гдје је пао Аполо 16. Личи на остале кратере, али је његов облик другачијег изгледа због пада - рекао је Џеф.

Мисија током које је лансирана летјелица Аполо 16 била је последња планирана посјета људи Мјесецу, а посаду су чинили Џон Јанг, Томас Матингли и Чарлс Дјук. Планирано је да се током ње истражи унутрашњост Мјесеца, али се модул покварио, одвојио од летјелице и нестао.