latinica  ћирилица
03/12/2015 |  15:46 ⇒ 15:48 | Аутор: Агенције

Научници успјели да "искључе" протеин одговоран за рак

Већ дуже од 30 година научници не успијевају да “искључе“ протеин познат као Рас који је одговоран за 30 одсто свих случајева канцера. Индиректно је укључен у практично све облике те болести.
Лабораторија (Фото: Thinkstock) -
Лабораторија (Фото: Thinkstock)

Међутим, сада су истраживачи Универзитета у Торонту открили начин да га деактивирају користећи експериментални лијек. Њихово откриће могло би представљати револуцију у лијечењу рака.

У нормалним околностима, Рас изазива раст ћелија, али овај протеин такође изазива и њихов неконтролисан раст и тако је кључни играч у многим облицима канцера, а у случају рака панкреаса, чак 90 одсто.

Професор Мајкл Оу са Медицинског факултета Универзитета у Торонту и његове колеге открили су други протеин назван СХП2 који је ефикасан у “искључивању“ Раса.

Радећи са истраживачима Универзитета у Индијани, тим је тестирао тај инхибитор на мишевима са глиобластомом, најчешћим агресивним типом рака мозга.

“Резултати су били невјероватни. Шокирали смо се“, каже професор Оу. “Ништа није показало овакве ефекте“.

Истраживање је објављено у стручном часопису “Nature Communications“.

Сљедећи корак за тим из Торонта биће сарадња са хирурзима специјализованим за канцер на Универзитету у Сјеверној Каролини, како би лијечили мишеве са тумором панкреаса. Ако је СХП2 инхибитор ефикасан, истраживачи ће на основу тих резултата захтијевати одобрење за клиничка испитивања на људима.