latinica  ћирилица
04/12/2015 |  08:34 ⇒ 09:18 | Аутор: Блиц

Најјачи природни антисептик: Убија бактерије, помаже код алергија и лијечи зубобољу

Оригано је медитеранска биљка која се често користи као зачин. Многа научна истраживања потврдила су да ова биљка има љековита својства. Али у посљедње вријеме у свијету здравља и нутриционизма све чешће се говори о уљу оригана. Због чега је уље оригано тако популарно?
Оригано - Фото: blic.rs
ОриганоФото: blic.rs

Истраживања америчког Министарства пољопривреде показала су да оригано има два до три пута веће антиоксидативно дјеловање од других биљака - од јабуке чак 42 пута веће, од кромпира 30 пута, од поморанџе 12, а 4 пута веће у односу на боровницу. Уље које се добија од ове биљке познато је као најјачи биљни антисептик.

Оно што је важно нагласити је да се овдје говори о уљу оригана које се добија од лишћа дивљег оригана, дакле не оног истог које смо навикли да користимо као обавезан зачин за пицу и друга медитеранска јела. Дивљи оригано расте на великим надморским висинама (1500-2000 м) и не употребљава се као зачин. Нека од благотворних дејства овог уља су:

Против зубобоље

Оригано уље ефикасно ублажава зубобољу, убијајући бактерије које узрокују бол. Нанесите уље директно на/у инфицирани зуб. Повлачење десни, аптекао и лабијални херпес могу се излијечити тако што ћете пар капи нанијети на инфициране десни чистим прстима или можете ставити кап на четкицу за зубе прије прања зуба. Редовна примјена ће у многоме побољшати орално здравље и хигијену. Улцер у устима можете ефикасно уклонити мућкањем оригано уља и воде у устима или директним наношењем на пришт већ разријеђеног уља.

Антибактеријска својства

Многобројне студије потврдиле су да је уље оригана моћан борац против инфекција, првенствено захваљујући састојку који се зове карвакол. Мала доза овог уља има невјероватна антибактеријска дејства против чак 25 различитих врста бактерија.

Против алергија

Уље оригана садржи рузмаринску киселину, која је снажан антихистаминик и моћнији антиоксиданс од витамина Е. Најчешће се користи у лијечењу алергијских реакција, бронхијалне астме, реуматоидног артритиса и гингивитиса, тако да већ само инхалирање уља помаже код алергије.

Штити вид и слух

Антиоксидативна својства уља оригана благотворна су за дуготрајно очување здравља. Она штите од слободних радикала и поправљају већ настала оштећења ћелија. Познато је да антиоксиданси успоравају старење, штите од рака, спријечава губитак вида и слуха, живчане поремећаје и многе друге болести везане за дјеловање слободних радикала.

Спријечава гљивице на ноктима и кожи

Због својих антиупалних дејстава, уље оригана има своју примјену и код гљивичних и бактеријских инфекција. Разриједите 30 до 50 капи уља оригана у 100 мл јестивог уља. Намажите два пута на дан малу количину уља.

Помаже приликом спортских повреда

Ово уље олакшава грчеве и бол у мишићима, поспјешује зацјељивање повреда, уганућа, упала тетива и слично, а његова противупална својства уједно га чине и моћним лијеком за артритис.

Прва помоћ код уједа

Уље оригана има моћ неутралисања отровних угриза инсеката, а такође је корисно и за спријечавање инфекција, смањивање упала и болова од убодних рана и угриза животиња.

Како се користи уље оригана?

Препоручена доза је 1 до 4 капи, три пута дневно. То значи да је максимум 12 капи дневно, али никако их не би требало узети одједном. Уље оригана има изузено јак укус, па мора да се разриједи водом или соком или да се узима у форми пилуле, али никако не смије да се пије чисто.

Које уље је најбоље?

Најважније на шта треба обратити пажњу приликом куповине уља дивљег оригана је количина карвакрола јер од ње зависи и антимикробна ефикасност уља. Важно је погледати и да ли је уље дивљег оригана већ разријеђено, што је веома честа појава. Ако је тако, доста је слабије и трајаће краћи временски период. Зато је најбоље купити чисто етерично уље, органског поријекла, без икаквих додатака.