latinica  ћирилица
13/12/2015 |  14:23 | Аутор: РТРС

Погледајте листу изгубљених блага која би, кад би била пронађена, промијенила многе животе

Током вијекова настале су многе легенде о изгубљеном благу, од Ел Дорада преко блага пирата до нацистичког злата, а о потопљеним бродовима да не говоримо.

О многим изгубљеним гомилама драгоцјености постоје разне теорије завјера, а ево листе изгубљених блага која би, кад би била пронађена, промијенила многе животе, а и отплатила дугове неких земаља. Листу је саставио портал "Ол Тајм Тенс".

10) На десетом мјесту је СОБА ОД ЋИЛИБАРА – соба у Катарининој палати у Санкт Петербургу, била је обложена декорацијама од ћилибара и златa. Непроцјењиво вриједну собу током Другог свјетског рата, опљачкали су нацисти.

9) На деветом мјесту је РУПА СА БЛАГОМ НА ОСТРВУ ОАК– више од 200 година у чудноватој рупи која се под плимом стално сама урушава, тражи се благо пирата и витезова Темплара … пронађено је много тога, али благо још не.

8) Осмо мјесто: БЛАГО НА БАКРЕНОМ СВИТКУ – на свитку из Мртвог мора, наводно се налази листа мјеста на којима је благо. Неки кажу да је то заправо карта која води до Завјетног ковчега.

7) Седмо мјесто: ФОСИЛ ПЕКИНШКОГ ЧОВЈЕКА – пола милиона година стар костур који је могао да одговори на разна питања о еволуцији човјека, нестао је приликом кријумчарења из Кине , почетком Другог свјетског рата – тачније 1941.

6) На шестом мјесту: КРУГЕРОВИ МИЛИОНИ – предсједник Јужноафричке Републике, Пол Кругер закопао је тоне злата током Бурских ратова против Британаца крајем 19. вијека. Тадашња вриједност била је око 30 милиона фунти, а данас је то - непроцјењиво.

5) Пето мјесто: ЈАМАШИТИНО ЗЛАТО – Јапански плијен генерала Јамашите, из Другог свјетског рата, закопан је на Филипинима. Злато и дијаманти, наводно су закопани у минираним тунелима.

4) На четвртом мјесту су : ЦАРСКА ФАБЕРЖЕОВА ЈАЈА – Током револуције у Русији 1917, Романовима је одузето богатство. Осам од укупно 50 јаја која је направио драгуљар Фаберже су нестала, а свако је тада вриједило 30 милиона долара, наводи магазин Форбс.

3) Мјесто број три: ГРАД ПАИТИТИ – легендарни изгубљени град у којем су Инке, од шпанских војника, сакриле злато. То мјесто истраживачи вијековима не могу да пронађу.

2) Друго мјесто: НЕСТАЛО БЛАГО ФАРАОНА – Многе фараонске гробнице пронађене су празне. Постоји могућност да се сва блага налазе у неоткривеној Херихоровој гробници - односно почивалишту генерала фараонске војске.

1) На првом мјесту ове листе је: БЛАГО ИЗ ЛИМЕ – Наводно, злато и дијаманти, који су 1823. године бродом послани из Лиме, никада нису стигли на одредиште - у Шпанију. Благо је наводно закопано на Кокосовом острву, а његова процијењена вриједност је 160 милиона долара.