latinica  ћирилица
13/12/2015 |  14:30 | Аутор: РТРС

Мобилне хотелске собе у Шведској, Норвешкој и Финској

Волите да путујете, али тамо гдје би жељели да одсједнете нема хотела. Можда не постоји хотел, али постоји рјешење, и то у облику тзв. ''мобилне собе''.

Једна скандинавска компанија представила је пројекат под именом ''To Go". Ријеч је о могућности да сами изаберете локацију за одмор, а они вам на ту адресу доставе собе по жељи, односно са климом или без ње, туш- кабином, бежичним интернетом и слично. За сада у овом необичном концепту могу да уживају само становници скандинавских земаља.

Вјероватно вам се некад десило да угледате мјесто на којем сте пожељели да останете пар дана или чак проведете одмор, али хотела нема у близини. Пројекат ''мобилних соба'' који је осмислила компанија Скендик испуњава ове жеље. Изаберете дозвољене локације, соба се превезе камионом, истовари краном, постави се неколико дрвених дасака као темељ и соба са јединственим погледом спремна је за госте.

Соба је величине 18 квадратних метара, а опремљена је тушем, терасом, климом, па чак и доручком. Сви заинтересовани морају да испуне апликацију у којој је наведена тачна локација на којој желе да бораве. 33-годишња Ева Зал одлучила се за ову собу прије мјесец дана. Аплицирала је за мјесто које гледа на центар Штокхолма. Ноћ у мобилној соби, тачније луксузно опремљеном контејнеру, кошта ће је 278 евра.

Авантуризму склони гости бирали су заиста необичне локације. Између осталог, мобилне собе биле су постављене на голф теренима или у средишту луна-парка. Међутим, понекад се захтјеви не могу испунити због правних препрека.

- Најчуднији захтјев добили смо од једног затвореника. Тражио је да собу испоручимо у затворско двориште. То би вјероватно било најбизарније мјесто до сада. Претпостављам да је ову собу видио као могућности бијега из затвора, рекао је Јохан Микелсон, директор Компаније ''Scandic''.

Наравно, собу нису доставили, али необични захтјеви и даље стижу. Упркос тој чињеници, простора за профит је веома мало јер доручак, поспремање и остале хотелске погодности обављају мобилни тимови компаније, што ствара додатне трошкове.

- Јасно је да овај пројекат неће донијети много новца. Међутим, доприноси да сазнамо више о нашим гостима и проширимо понуду, а и то нам много значи, додаје Микелсон.

Ако се узме у обзир податак да Штокхолм годишње посјети 11 милиона туриста, ова услуга, прије свега представља добар маркетиншки потез на веома конкурентном тржишту.

Једини проблем је што се жеље за боравком на необичним локацијама у реалност могу спровести само у Шведској, Норвешкој и Финској.