latinica  ћирилица
15/12/2015 |  08:44 | Аутор: 24sata.info

Ово је седам неочекиваних намирница које ће замијенити со

Со је у посљедње вријеме на лошем гласу, посебно због превелике заступљености у готовој куповној храни. Натријум је главни састојак соли, али и низа биљака које могу бити одлична алтернатива жељеном сланкастом окусу јела.
Зачини (Фото: Thinkstock) -
Зачини (Фото: Thinkstock)

Како би барем донекле унос соли успјели регулисати препоручује се њезина замјена здравијим алтернативама, наиме натријум, главни елемент соли налазимо у природним биљкама. Њих седам у потпуности могу замијенити со у јелима.

1. Цимет

Један од најстаријих зачина који се у нашој кухињи користи искључиво у посластицама иначе има пуно већу примјену. Цимет је наиме одлична алтернатива за со, регулисање нивоа шећера у крви и способност снижавања холестерола његове су основне предности. Иако интензивног мириса који не можемо замислити у главним оброцима, цимет се изненађујуће добро сналази у пикантним јелима.

2. Кардамом

Зачин који у нашој кухињи постаје све заступљенији, кардамом, сматра се чланом породице ђумбира. Његов окус је деликатан и ароматичан, но на првом додиру с непцима осјећа се сланкаста нота па не чуди његова присутност у јелима умјесто соли. За интензивнији окус кардамома у јелима потребно је сјеменке мало попржити.

3. Чили папричица

Топао и папрен окус, нота је коју на непцима оставља чили папричица која захваљујући љековитим својствима заслужује постати омиљени састојак свих јела на кашику у којима најбоље балансира окусе. Интензиван окус у потпуности ће утажити потребу за соли у храни, осим у куханој и у свјежој попут сендвича и салата.

4. Сјеменке сунцокрета

Само 50 грама овог плода задовољава дневне потребе за витаминима Е и Б1, а само 100 грама сјеменки задовољава дневне потребе организма за манганом, бакром, магнезијем, натријем, фосфором и витамином Б6. Сланкаст и помало горкаст окус сјеменкама даје натријум због чега се мљевене сјеменке додају у јела умјесто соли, најбоље их је додати у готово јело.

5. Бијели лук

Бијели лук је изврсна замјена за со, а посебно онај осушени у праху, бројни га користе уз рибу и тјестенину гдје побољшава окус намирнице. Његова многобројна љековита својства главни су разлог за већу примјену у кухињи, а изоставите ли со у јелу и додате само бијели лук осјетит ћете једнак учинак сланкасте ноте као и код омиљеног зачина.

6. Босиљак

Зелени листови босиљка обилују етеричним уљима који између низа компоненти садрже и натријум, па је босиљак изврсна замјена за сол. Како би иначе хлапљива уља из лишћа сачували потребно их је додати на самом крају припреме јела. Осим у куханим јелима босиљак изврсно функционира помијешан с поврћем, тјестенином и салатама гдје његова сланкаста нота посебно долази до изражаја.

7. Сок од лимуна

Салата без зрнца соли, али уз обиље лимуновог сока у потпуности ће замијенити омиљени зачин, осим тога лимун је познат као природни конзерванс и као такав је одлична замјена за со.