latinica  ћирилица
16/12/2015 |  08:48 ⇒ 10:18 | Аутор: Б92

Ако патите од горушице, ово ће вас занимати

У вријеме празника конзумирамо више хране и алкохола, што у комбинацији са занемаривањем здравствених тегоба може да доведе до озбиљних проблема.
Илустрација (Foto: Thinkstock) -
Илустрација (Foto: Thinkstock)

Гастроезофагеални рефлукс или познатији као рефлукс киселине може довести чак и до појаве канцера, пише амерички Men's Health, што може да се избјегне уколико на вријеме поведете рачуна о одређеним симптомима.

Када се стомачна киселина подигне до једњака долази до ефекта горушице. Сам непријатан бол пролази након неког времена, међутим штета која се нанесе једњаку остаје трајна.

Након неког времена, ћелије једњака бивају замјењене ћелијама које су много отпорније на стомачну киселину, а тај процес се зове Беретов једњак. Такво стање ћелија је погодније за развој канцера.

Међутим, овакви случајеви су веома ријетки – велики број људи има искуства са горушицом, а у свега 0,5 посто случајева оболе од рака једњака.

Посјетите свог изабраног љекара уколико:

-имате горушицу више од једанпут недељно;
-имате 50 и више година и горушицу неколико пута недељно;
-сте постали резистентни на љекове који отклањају симптоме;
-имате проблема са гутањем;
-повраћате и ако нисте болесни, често и крв.


Ако се код вас није развила болест Беретовог једњака, а ипак имате јаке горушице, ево неколико савјета да бисте избегли озбиљније тегобе:

Савјети..

Велике количине вина увијек доводе до појаве горушице, па је неопходно да вино конзумирате у умјереним количинама.

Уз то је важно да се три сата након јела не спуштате у лежећи положај, јер и на овај начин можете да осјетите горушицу.

Смршајте

Гојазност повећава ризик од горушице због количине масних наслага на стомаку које утичу на абдоминални део и тако додатно пуне једњак киселином. Велики број људи који је скинуо непотребне килограме успио је да елиминише дуготрајну горушицу.