latinica  ћирилица
16/12/2015 |  09:21 ⇒ 09:57 | Аутор: Независне

Ево шта не смијете да једете и пијете ако вас боли грло

Упала грла је баш незгодна ствар. Зато, да вам не би било само још горе, боље немојте да га додатно мучите

Кад дође зима, многи пате од којекаквих фарингитиса, ларингитиса, тонзилитиса, гнојих ангина – што су све рогобатни медицински називи за различите типове болних упала грла.

До запаљења грла долази услијед бактеријских или вирусних инфекција ждријела, а врло често су симптоми повезани са другим респираторним проблемима, као што су упала синуса или бронхитис.

Пецкање, гребање, осјећај кнедле у грлу и отежано гутање само су неки од симптома упале грла.

Нажалост, поједине намирнице које уносите док сте болесни могу само да вам отежају симптоме.

Било шта вруће

Иако осјећај топлоте упаљеном грлу веома прија и имате утисак да се након чаја или супице симптоми повлаче, то вам баш и није паметно. Нажалост, претопли чајеви, врела супа и друга загријана храна могу само додатно да појачају бол, а притом и да оштетити упаљено ткиво ждријела. Сачекајте да се припремљена храна и пиће мало прохлади и постане пријатна за гутање.

Кисело

Киселина никако није пријатељ вашег упаљеног грла и може додатно да погорша непријатне симптоме пецкања, гребања и бола. Избјегавајте воће и воћне сокове који садрже велику количину киселине (поморанџа, лимун, грејпфрут). Исто важи и за салате са сирћетом и зимницу.

Слано

Иако гргољање воде с морском соли значајно помаже код болова у грлу, преслана храна има потпуно супротан ефекат. Велике количине соли нагризају ткиво ждријела и могу само да вам направе горе. Избјегавајте слане грицкалице и брзу храну попут пржених кромпирића и хамбургера.

Љуто

Премда је љута и зачињена храна добра за слузнице и може да помогне да се синуси отчепе то није случај и код болова у грлу.

Баш као и код киселе или слане хране и љути зачини могу појачати симптоме упале грла.

Зачине као што су табаско, чили, фефероне или бибер требало би да избјегавате док упала не прође.

Сува храна

Упаљено грло врло је осјетљиво на спољне надражаје, па чврста и оштра храна коју гутамо може додатно да погорша симптоме. Избјегавајте чипс, житарице и орашасте полодове и хљеб с тврдом и хрскавом корицом.