latinica  ћирилица
16/12/2015 |  22:23 | Аутор: РТРС

Девет намирница које регулишу ниво хормона

Правилна исхрана је један од најбољих начина за одржавање нормалног нивоа хормона.
Храна - Фото: telegraph
ХранаФото: telegraph

БРОКОЛИ

Броколи обилује фитохемикалијама ди-индолил метаном који организам чисти од отровног облика естрогена. Те врста естрогена има у прерађеној храни и пестицидима, а уносом у организам узрокује низ хормонских промјена које могу да резултују промјенама расположења, депресијом и неконтролисаним гојењем.

БАТАТ

Батати (слатки кромпири) су богати аминокиселином триптофан која смањује ниво хормона стреса кортизола. Такође садрже и витамин Б6 који подстиче метаболизам и угљене хидрате који се споро разграђују. Самим тим што их тијело споро вари, дуже га снабдева серотонином. Тиме се подиже расположење и смањује жеља за храном.

ЛОСОС

Лосос је богат аминокиселинама и омега-3 масним киселинама које уравнотежују хормоне и задовољавају висок удео дневне потребе протеина. Протеини су важни јер утичу на хормоне и мењају рад мозга. Једењем лососа тијело добија довољну количину неопходних нутријената чиме се смањује жеља за шећером, снижава ниво хормона стреса и подстиче правилна производња естрогена и тестостерона.

ЈОГУРТ

Богат је протеинима, калцијумом, магнезијумом, витамином Б6 и калијумом. Ти нутријенти смањују стрес, ризик од драстичних промена расположења и обим струка. Не препоручује се да једете воћне јогурте јер су богати шећером који у трену подиже ниво енергије, али је подједнако брзо и спушта.

ШУМСКО ВОЋЕ

Баш као и броколи, шумско воће помаже тијелу у уклањању отровног естрогена који утиче на расположење и тежину. Шумско воће такође чисти пробавни тракт и јача јетру. Има низак удио шећера што га чини здравим додатком исхрани. Намирнице богате шећером могу да узрокују хормонске промене које узрокују гојење и представљају стрес за организам. Осим шумског воћа препоручује се да једете акаи бобице, кокос и спирулину.

БАДЕМИ

Бадеми обилују магнезијумом, витамином Б6, калцијем и калијем који регулишу метаболизам и расположење. Препоручује се да сваки дан поједете до 20 бадема, нарочито кад наступи неутољива жеља за слатким. Они ће да је утоле, а неће подићи ниво шећера у крви.

ЗЕЛЕНО ЛИСНАТО ПОВРЋЕ

Кељ, зелена салата, празилук и блитва слично дјелују као шумско воће и броколи. Они тијело чисте од отровног естрогена који у тијело улази кроз прерађену храну и пестициде. Конзумирањем зеленог лиснатог поврћа које је богато витаминима и минералима смањује се ниво хормона кортизола, а јача крвна слика.

КИСЕО КУПУС

Кисели купус чисти јетру и тијело од отровног естрогена и поправља крвну слику. Ово поврће је богато пробиотицима који дјелују на хормоне, уравнотежују расположење и регулишу пробавни систем.

ПРОТЕИН СУРУТКЕ

Он је одличан за жене с хормонским проблемима. Не садржи холестерол, масти и лактозу, али обилује триптофаном и Л-глутамином који подстичу производњу глутатиона, главног антиоксиданса у људском тијелу. Појачаном производњом овог антиоксиданса јача се имуни систем и уравнотежује удио тестостерона у тијелу. Најбоље је користити протеински додатак који садржи стевију, а не прерађени шећер.

Извор:men's health/Б92