latinica  ћирилица
18/12/2015 |  21:01 ⇒ 22:15 | Аутор: Агенције

Француска: Затворске казне за премршаве манекенке

Француска је донијела нови закон који прописује да манекенке морају имати лекарско увјерење о томе да нису премршаве уколико желе да се баве модним послом, у супротном могу се суочити са казном до шест мјесеци затвора и новчаном казном од 75.000 еура.
Француски парламент рекао "не" анорексичним манекенкама - Фото: Getty Images
Француски парламент рекао "не" анорексичним манекенкамаФото: Getty Images

Нови закон који је усвојио францски парламент предвиђа да ће сви модни часописи морати јасно да обиљежавају све фотографије људског тијела које су прошле било какве корекције или ретуширање у "Фотошопу".

Француска жели на овакав начин да пропише модној индустрији који је минимални индекс тјелесне тежине које манекенке морају имати да би рекламирале њихове производе.

Посланици су се сложили да доктори могу да процене која манекенка је премршава, узимајући у обзир више фактора као што су висина, годиште и тјелесна грађа, преноси британски лист.

Мјере донијете су у оквиру националног плана за борбу против анорексије и булимије које су веома распростањење у француској модној индустрији. Процјењује се да у Француској негде између 30.000 и 40.000 људи, међу којима је највише адолесцената, болује од анорексије и других поремећаја у исхрани, често са фаталним посљедицама по здравље.