latinica  ћирилица
19/12/2015 |  20:57 | Аутор: Вечерње новости

"Зимске" намирнице за лијеп тен

Здравље и љепота долазе из тањира, кажу нутриционисти, а ако желите да имате лијеп тен и чисту кожу и да у исто вријеме будете боље расположени, једите цвеклу, прокељ, зимске крушке и бундеву.
Цвекла (Фото: Thinkstock) -
Цвекла (Фото: Thinkstock)

Цвекла је идеална зимска храна јер садржи влакна, доста витамина Ц, магнезијума, гвожђа и фосфора. Ови састојци стимулишу метаболизам и елиминисање токсина из лимфног система. Коријен ове биљке подиже ниво кисеоника у ћелијама, што је чини идеалном намирницом за анемичне особе, а уједно утиче и на то да тен буде љепши и чишћи.

Прокељ је богат витамином Е, антиоксидансима и гвожђем. Садржи и протеине који јачају имуни систем, али и фолну киселину, цинк и магнезијум који побољшавају квалитет косе.

Зимске крушке стимулишу варење и чишћење организма. Будући да су изузетно богате влакнима, с лакоћом одржавају ниво шећера у крви, па самим тим смањују жељу за слаткишима.

Бундева је богата каротеном који благотворно дјелује на кожу, побољшава њену текстуру и ублажава оштећења изазвана спољним факторима. Садржи доста калијума, витамина Б, али и цинка који одржава висок ниво колагена и спречава појаву акни.