latinica  ћирилица
23/12/2015 |  08:40 ⇒ 08:51 | Аутор: Агенције

Шпинат, кељ и блитва против свраба коже

Намирнице богате витамином А и зеленим пигментом олакшавају симптоме себороичног дерматитиса. Избјегавајте храну богату једноставним шећерима, засићеним мастима...
Шпинат (фото: ) - Фото: 24sata.info
Шпинат (фото: )Фото: 24sata.info

Промјена навика у исхрани може да помогне у смиривању тегоба себороичног дерматитиса, као што су црвенило, љуштење коже и свраб.

Најбоља исхрана у борби против себороичног дерматитиса је она базирана на разноликом воћу и поврћу, махунаркама, орашастим плодовима и семенкама уз повремени унос рибе и бијелог меса. Ове намирнице дјелују противупално и подстичу имунитет што је од изузетне важности јер се вјерује да је себороични дерматитис посљедица имунолошког поремећаја.

У исхрану треба уврстити смеђи пиринач и просо јер обилују прехрамбеним влакнима која подстичу перисталтику и редовно пражњење цријева, смањујући количину токсичних материја у организму.

Храну богату једноставним шећерима, засићеним мастима и јако зачињену, требало би избјегавати, као и чоколаду, алкохол и кафу. Вјерује се да особе које пате од себороичног дерматитиса имају високу учесталост алергија на најчешће алергене - млијеко и млијечне производе, пшеницу, јаја, соју, кикирики, рибу, али и кукуруз, парадајз, јагоде и цитрусе. Зато се препоручује да се те намирнице искључе из исхране бар на двије недеље.

У борби против себороичног дерматитиса треба појачати количину витамина А, као и хлорофила који прочишћава јетру и крв. Намирнице које све то имају су шпинат, кељ, блитва. Пожељно је узимати и и до пет грама дневно рибљег уља.