latinica  ћирилица
28/12/2015 |  14:42 | Аутор: Б92

Ево зашто треба да једете поморанџе

Сочна поморанџа мора бити дио сваке зимске корпе са воћем.
Наранџа - Фото: илустрација
НаранџаФото: илустрација

Глатке лоптице изнутра прекривене бијелим влакнима и испуњене сочним соком иделан су међуоброк јер обилују минералима, витамином Ц и водом која нас освјежава.

Моћни минерали

Осим витамином Ц, поморанџе су богате минералима – калцијумом, калијумом и магнезијумом. Калцијум чува кости, а калијум нервни систем и мишићна ткива. Уз то је неопходан и за одржавање равнотеже воде у организму.

Идеално воће за труднице и пушаче

Познато је да никотин уништава витамин Ц. Зато се често каже да ако је непушачу потребна једна поморанџа као заштита од прехладе, онда су пушачу потребне три. Ове наранџасте лоптице свјежине су идеална храна и за труднице јер обилују фолном киселином неопходном за развој фетуса.

Велики проценат воде

Садрже велики проценат воде – 86 одсто, па брзо засите организам. Бирајте оне с мање храпавом кором јер су сочније и слађе.

Љековита унутрашња страна коре

Флавоноиди, моћни антиоксиданти који се највећим дијелом налазе у унутрашњем бијелом дијелу наранџине коре, смањују ризик од можданог удара.

Од поморанџе се добија најпопуларнији сок


Од једне поморанџе добија се 90 мл сока који је одличан извор витамина Ц, а чак 85 одсто поморанџи прерађује се у сок па је управо сок од поморанџе најпопуларнији у свијету

Етерично уље за мирис и против бактерија


Већ су древне цивилизације познавале нека умјећа коришћења поморанџиног етеричног уља. Дјелује фунгицидно и бактерицидно и тонизује рад срца.

Бергамот поморанџа користи се и у ароматерапији за припрему парфема. Међутим, како је бергамот фототоксичан, чини кожу осетљивијом на УВ зраке због чега се након наношења препарата с ароматичним уљем бергамота не смије излагати сунцу.