latinica  ћирилица
29/12/2015 |  17:44 ⇒ 21:11 | Аутор: РТРС

Угљевик: Једини обућар ради на машини старој више од вијека (ВИДЕО)

Једини обућар на подручју општине Угљевик је Зоран Ђокић. Завршио је обућарски занат у Тузли , а данас му муштерије долазе из Лопара, Теочака и Угљевика. Поправља обућу од пет марака, али и ципеле од 2.000 евра. У његовој радњи налазе се машине за шивење коже старе више од једног вијека.
Једини обућар у Угљевику, Зоран Ђокић - Фото: РТРС
Једини обућар у Угљевику, Зоран ЂокићФото: РТРС

''Да, могао сам бити било шта. Сасвим случајно сам ушао у ово. Родитељи ми немају везе с овим. ..", каже у шали Зоран.

Зоранова радња као и све друге занатлијске, затрпана материјалима за поправку, кесама са поправљеном обућом, или оном која чека поправку. Муштерије су честе, не само из Угљевика.

Поред ситног алата ту су и машине за шивење коже старе више од вијека. Једна је произведена у Њемачкој, а допремљена је на наше просторе за вријеме Краљевине Југославије, са упутством за употребу на ћириличном писму.

Поправља обућу и од 5 марака, а понекад, из неког разлога, појаве се муштерије и са скупљом обућом. Највредније ципеле биле су из Швајцарске, власништво једног конобара које су коштале 2.000 евра.

Од осам генерација обућарских техничара у Тузли, он једини ради у Угљевику, а двојица у Тузли. У међувремену радио је у војсци, затим у фабрици за обућу у Бијељини, а посљедњих десетак година у Угљевику. Отац му је из сусједног села Забрђа, па је, каже, сада свој на своме.