latinica  ћирилица
03/01/2016 |  15:29 | Аутор: СРНА

Линта: Поништавање 9. јануара као Дана Српске - први корак ка њеном укидању

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта осудио је стална настојања бошњачке политичке, интелектуалне и медијске елите да оспори 9. јануар као Дан Републике Српске, упозоривши да је то први корак ка укидању Српске као ентитета.
Миодраг Линта (Фото: Оксана Тоскић) - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг Линта (Фото: Оксана Тоскић)Фото: ТАНЈУГ

Он је упозорио да званично Сарајево безуспјешно покушава да докаже да Република Српска и њене институције нису легално утемељене и због тога "нападају њена суштинска обиљежја".

- Република Српска је настала 9. јануара 1992. године, неколико мјесеци прије почетка рата. Српска је настала у демократској процедури, као израз воље српског народа да се заштити од политике централизације и доминације једног народа у БиХ. Тај празник не вријеђа никога јер нема ниједног елемента дискриминације и свако може да га слави, јер то није дан само за Србе, већ за све грађане Републике - поручио је Линта.

Он сматра да је главни услов мира и стабилности у БиХ да бошњачка политичка, интелектуална и медијска елита прихвати чињеницу постојања Републике Српске као легалне и легитимне творевине и да престане да ради на њеном укидању, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- Због тога је потребно инсистирати на досљедном поштивању Дејтонског мировног споразума, као основе опстанка Републике Српске - истакао је Линта.

Подсјећајући да је Србија један од гараната Дејтонског мировног споразума, Линта је указао на потребу да се у наредном периоду активно ради на даљем продубљивању економске, научне, културне, просвјетне, спортске и сваке друге сарадње између Србије и Републике Српске, полазећи од Споразума о успостављању специјалних паралелних веза који је потписан 2006. године.