latinica  ћирилица
07/01/2016 |  10:54 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј: Обичај је да држава има свој дан

Његова светост патријарх српски Иринеј је рекао да Република Српска де факто постоји легално и легитимно, и да је обичај да држава има свој дан.
Патријарх Иринеј (фото: © Sputnik) -
Патријарх Иринеј (фото: © Sputnik)

"Они /у Српској/ су случајношћу изабрали тај дан /9. јануар/ и ја не видим разлог /против обиљежавања овог дана/, сем да нађу начин да могу да приговарају нешто једној историјској чињеници и ономе што де факто постоји", рекао је патријарх Иринеј за "Спутњик".

Патријарх Иринеј је потврдио да ће ићи на прославу Дана Републике Српске у Бањалуци.

"То је наш народ, то је држава српскога народа. Па ако може предсједник Турске да каже да је Призрен њихов град и да га неки други својатају као свој, зар не може српска влада и сваки Србин из Србије да дође у Републику српскога народа?", упитао је патријарх Иринеј.

Он је рекао да српски народ треба да се врати себи, својој духовној култури и моралу, након чега ће бити много боље и лакше.

"Чује се често: људи ће све опростити, али успјех неће. Ако је неко успјешнији онда му завиде, `зашто он, а нисам ја?`, и ту су онда и извори неспоразума, свађа, и мржње", рекао је патријарх Иринеј.

Он је поручио српском народу да се поглед једино може упирати Богу, јер се ништа не може учинити без Бога, без благослова и помоћи Божије, али је потребно да поглед мало упиру и у себе, да буду сложни међусобно, да у сваком свом брату виде оног најближег брата и рођака, да поштују и друге људе, без обзира на вјеру, боју коже, националност.

"Сви смо ми народ Божији и сви носимо лик Божији и то треба поштовати. И да не гледамо само оно што је наше и што је моје, него да видимо и шта је ближњега мога", рекао је патријарх Иринеј.