latinica  ћирилица
07/01/2016 |  11:03 | Аутор: СРНА

Селаковић: Један од најважнијих датума у модерној српској историји

Министар правде Републике Србије Никола Селаковић изјавио је да је Дан Републике Српске један од најважнијих датума у модерној српској историји, нарочито када је ријеч о Србима који живе западно од ријеке Дрине.
Никола Селаковић - Фото: Novosti.rs
Никола СелаковићФото: Novosti.rs

"То је онај тренутак када су Срби на мајоризацију, односно прегласавање с циљем растакања некадашње велике заједничке државе, одговорили оснивањем своје, тада назване, Српске Републике БиХ", истиче Селаковић.

Он је оцијенио да је одлука Уставног суда БиХ у вези са 9. јануаром - Даном Републике Српске, усмјерена на покушај брисања историјског памћења Срба и 20. вијека у БиХ.

"Међутим, ниједна одлука не може извршити оно што би стари Латини назвали `damnatio memoriae` или `брисање памћења`. Оно што Дан Републике Српске чини важним јесте управо свијест српског народа о значају тог дана и ту свијест нико не може да заустави", истиче он.

Селаковић подсјећа да су у даљој или ближој историји, и у вријеме окупације, људи покушавали да избришу неке велике празнике, али им то никада није полазило за руком.

"И у вријеме комунизма неки празници који су званично постојали, а незванично забрањивани партијским или неким другим путем, увијек су од народа обиљежавани. Тако ће бити и са Даном Републике Српске", наводи Селаковић.

Он је увјерен да ће за Дан Републике Срби, којој год странци или политичкој опцији припадали, било да су у власти или опозицији, бити сабрани и сложни заједно с циљем очувања Републике Српске, ништа мање и ништа веће од оне каква је Дејтонским споразумом предвиђена.

Што се тиче критика из Сарајева поводом најаве доласка на прославу Дана Републике Српске премијера Србије Александра Вучића и већине министара, Селаковић је рекао да Србија поручује оно што је Вучић небројено пута до сада рекао - "Ми признајемо БиХ као свога сусједа, као суверену земљу, али Републику Српску искрено и свим срцем волимо".