latinica  ћирилица
09/01/2016 |  13:54 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

Додик: Проглашењем Републике ударен камен темељац слободе српског народа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је на данашњи дан прије 24 године, проглашавањем Републике Српске, ударен камен темељац слободе српског народа на овим просторима.
Свечана академија поводом Дана републике - Милорад Додик - Фото: РТРС
Свечана академија поводом Дана републике - Милорад ДодикФото: РТРС

"Ни тада, као ни сада, нисмо жељели ништа друго него да живимо слободно, и да слободно одлучујемо о својој судбини. Срби су, показало се кроз вијекове, могли без свега, осим без слободе. И други су то препознали", рекао је Додик на свечаној академији поводом Дана и крсне славе Републике Српске у Бањалуци.

Он је додао да су то препознали велики народи с којима је српски народ дијелио слободарске идеје у свим великим ратовима, али и народи с којима их је сплет историјских околности оставио да живе на овим просторима.

"И док су нам ови први, кроз своје историјске читанке, одавали признање за истрајност, храброст и племенитост, ови други су некако увијек зазирали од наших слободарских идеја. Никада слободу нисмо ни жељели ни доживљавали као простор у којем ћемо некоме нешто бранити или ускраћивати. То се онда већ не би могло слободом звати", истакао је предсједник Српске.

Он је поручио да слобода за коју се жртвовао српски народ, о којој су Срби исписали томове, своје најљепше пјесме, није слобода која би угрозила било кога другог.

"Многе жртве смо дали за слободу, али никада нисмо рекли она је само наша. Слобода коју смо најчешће крвљу плаћали је у миру била дијељена и са онима који за њу нису били спремни да се жртвују. Срби никада нису страховали од слободе других. Тако је даме и господо настала и Република Српска", нагласио је Додик и додао да је Српска настала као потреба да у једном државно правном оквиру слободно и заштићено живи српски, али и сви други народи који то желе.

Он је рекао да су се на тај корак одлучили јер су други своју слободу видјели као одузимање права Срба да кажу гдје и како желе да живе.

"Зато је прича о настанку и трајању Републике Српске прича о потреби овог народа да буде слободан, да остане и опстане на овим просторима. Нажалост, када год то нисмо били и гдје год нисмо живјели заштићени кроз властити државни оквир, ми смо масовно страдали", навео је Додик.

Према његовим ријечима, о томе свједоче и Доња Градина, и Пребиловци, и Јадовно, до најсвјежијих примјера из прошлог рата, попут Сарајева, Брадине, околине Добоја, Тузле, Зенице, Бихаћа и Мостара.

"Недавно су нам поручили да је један суд изнад наше слободе и нашег права да је славимо", рекао је Додик.

Он је додао да је неко изгледа наумио да утамничи цијели један народ јер је Суд рекао да не може бити слободан.

"Како друго да протумачимо одлуку Уставног суда БиХ да баш овај дан не може бити празник наше слободе. Замислите државу у којој Суд узима за право да одлучује о слободи цијеле Републике. Замислите Суд који је умислио да је матични уред у којем ће Република Српска тражити свој родни лист!“, нагласио је Додик.

Он је поручио да српски народ слободу није ни добио на Суду, да би му је Судом узимали и то прегласавањем, а прегласавање је и било окидач за сједницу Народне скупштине 9. јануара 1992. године, када је проглашена Република Српска.

"Добро би било да они који су помислили да ће судским путем да мијењају карактер нашег народа, наше Републике, али и карактер рата у којем су сви страдали, схвате да то није добар пут, ни добар начин. Нисмо ми Републику Српску добили у судском спору пред Уставним судом, нека не покушавају да је демонтирају у судском поступку", истакао је Додик.

Он је додао да Уставни суд добро зна да је Српска у миру проглашена 9. јануара 1992. године, нажалост, крвљу брањена, у рату који српски народ није желио.

"А одбранићемо је свим дозвољеним и расположивим средствима. А најубојитије одавно имамо. Волимо Републику Српску! А против тога још није измишљен ни правни нити политички инструмент", поручио је предсједник Републике Српске.

Предсједник Додик рекао је да српски народ има право да чува, гради и јача Српску и у праву је што данас штити своја основна права и слободу, што слави Републику.

"Имамо право да јачамо њену аутономију. Имамо право на самоопређељење, гарантовано највишим документима Уједињених нација о политичким и грађанским правима. У праву смо када кажемо да је Дан Републике Српске 9. јануара, и пред Уставним судом БиХ, и пред међународним судовима и грађанским правима", рекао је предсједник Српске.

Додик је подсјетио да су 9. јануара 1992. године посланици Скупштине српског народа у БиХ искористили универзално, неотуђиво и непреносиво, Уставом утврђено право на проглашење Републике српског народа.

"Моја је обавеза и мисија да обезбиједим услове да у Републици Српској сви могу да буду патриоте - према свом народу и Републици. Али ово није само вријеме патриотизма. Ово је вријеме права и моја је дужност и привилегија, као што је то дужност и привилегија свих носилаца највиших функција и свих грађана Републике Српске, да штитимо наше право. А ми имамо право", поручио је Додик.

Додик је рекао да је српски патриота и да за то никоме не треба да се правда, нити да се било коме доказује.

"Наша политика није политика негације, па ни негације БиХ, али оне БиХ која је састављена у Дејтону, и у коју је Република Српска унијела дио свог субјективитета и суверенитета. Ми се управо залажемо за ту и такву БиХ, која је и 1995, и данас 20 година касније једина могућа мјера заједничког живота народа на овим просторима", појаснио је предсједник Српске.

Додик је додао да су приче како је БиХ састављена као прелазно рјешење, и да није функционална, политикантске оцјене које немају упоришта ни у праву ни у реалном политичком животу.

"Ако има политичке воље, онда има и услова да се написани споразум, а и Устав је дио споразума, проведе, како су написани. Непроводива је идеја било какве унитаризације БиХ, отимања подијељених надлежности под различитим изговорима и најчешће под принудом неизабраних странаца", сматра Додик.

Предсједник је поручио да се одустане од максималистичких циљева и идеја, да напусте праксу бруталног наметања рјешења и да се дозволи људима који овдје имају животне мандате да сједну и договарају се.

"Само под тим условима и пројекат звани дејтонска БиХ има шансу да преживи. Република Српска је за протекле 24 године показала способност да преживи рат, а онда и способност да се у миру развија. Тешко би било рећи шта је њен највећи успјех у протекле 24 године, јер се у том периоду Српска градила и изградила", истакао је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска доказала да је самоодржива, те би било можда неправедно рећи да је то мрежа ауто-путева која се гради, да је то започети рад прве изграђене ТЕ у протеклих 40 година у цијелом региону.

"Да ли су то бројне зграде факултета на оба универзитета, или је то рјешавање стогодишњег херцеговачког проблема превоја Чемерно. Да ли је то све вриједно, колико су вриједне савремене болнице у Бијељини, Невесињу, у Бањалуци или Фочи.

Или је можда један од њених највећих подухвата збрињавање наших институција у савременим и модерним објектима. Ово јесу велики градитељски подухвати у Републици Српској", поручио је Додик.

Он је додао да се њен највећи успјех у протекле 24 године огледа у чињеници да је захваљујући оквиру званом Република Српска српски народ остао и опстао на овим просторима, а сви остали успјеси су посљедица тог основног: "Ми смо остали, опстали и немамо намјеру игдје да идемо".

"Ово је наша држава, јер ми резервну немамо! Остајемо јер је ово наша Република Српска. Даме и господо, данас овђе нема више или мање важног госта. Данас су се овђе окупили провјерени пријатељи Републике Српске, и свима најтоплије захваљујем. Али дозволите ми да посебно захвалим онима који су нам најближи, и који су увијек знали, и знају и данас шта је 9. јануар за Републику Српску", рекао је Додик.

Он је додао да су то Србија и Његова светост патријарх српски Иринеј, предсједници Народне скупштине Србије, предсједник и чланови Владе Србије, који су данас допутовали у Бањалуку.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да за Републику Српску не постоје важније и специјалније везе од веза које има са Србијом.

"Оне су и правно уређене кроз Споразум о специјалним и паралелним везама, али живот је те везе далеко прије нас и прије Дејтона уредио. Зато ништа ново и ништа ексклузивно нећу рећи ако кажем да је Београд одувијек био свјетионик свим Србима ма гђе они живјели, па тако и Србима из Републике Српске. Тако је било, тако јесте, и тако ће и бити", поручио је Додик на свечаној академији поводом Дана и крсне славе Републике Српске у Бањалуци.

Он је истакао да Република Српска слави Србију, њене празнике, поздравља и посебно уважава предсједника Србије, њену Скупштину, Владу, те и даље остаје привржена идеји европских интергација и биће увијек дио добрих рјешења, која су добра за све.

"Али, не треба заборавити да нећемо жртвовати своја овлаштења и своје надлежности ни за шта, па ни за примамљив покретни циљ, како данас видимо Европску унију. Република Српска жели да буде уважена, никада и ни због чега понижена, па ће и наша европска оријентација зависити и од саме ЕУ и њеног односа према Републици Српској", додао је Додик.

Он је појаснио да у БиХ ништа нема, а да то већ не постоји у сложеним државама које су већ чланице ЕУ.

"Ми ништа друго и не тражимо, осим примјене добрих пракси из сложених европских држава. Покушаји да се Српска развласти на европском путу, одузимали би нам драгоцјено вријеме, и то је добро да се на вријеме схвати. Уколико наше европско путовање буде уважавало реално стање, Устав БиХ, Република Српска ће у том случају бити захвалан сапутник, и никада неће бити препрека свом и европском путу БиХ", поручио је Додик.

Према његовим ријечима, интеграције су увијек одлука народа, а народ Републике Српске ће о томе одлучивати у овим питањима, никада политичка елита.

"Народ зна да ли је за НАТО и да ли хоће тамо ако Србије тамо нема, да ли жели границу на Дрини. Само он, народ, зна одговор. Међутим, ми не мислимо да је пут ка ЕУ једини пут којим Српска може или треба да иде. Свијет се мијења, отварају се и нове могућности за сарадњу", сматра Додик.

Он је појаснио да је Српска неке, попут сарадње са Народном Републиком Кином већ успјешно реализовала, чиме је практично успостављен мост сарадње и пријатељства са овом далеком и пријатељском земљом.

"Желим да кажем да све има алтернативу, осим Републике Српске! Наш европски пут никако не значи одустајање од партнерства са Руском Федерацијом, која је већ годинама најважнији инвеститор у Републици Српској. И не само то. Руска Федерација је најприниципијелнији члан међународне заједнице на нашим просторима", оцијенио је Додик.

Он је додао да конзистентан и коректан политички став према поштовању Дејтонског мировног споразума Руску Федерацију издваја од осталих држава које овђе директно или индиректно остварују различите интересе или утицаје, али јако често на штету једног од три народа или једног ентитета.

"Принципијелан став Руске Федерације за Републику Српску је јако важан, јер тиме добијамо потврду да међународно право ужива заштиту и поштовање и код великих сила, али и због чињенице да тај став никада ничим није био условљен. Против смо сатанизације Русије и великог Руског народа, јер најбоље знамо шта је то. Против смо било каквих санкција било коме, јер смо за сарадњу и уважавање", нагласио је предсједник Републике Српске.

Додик је свим грађанима Републике, посебно демобилисаним борцима отаџбинског рата, ма гдје да су данас, захвалио што су у протекле 24 године својим патриотским односом допринијели да Република Српска опстане и траје, најприје у рату, а потом у миру, што су, "свако на свом радном мјесту, у школи, у спортском клубу, показивали приврженост Републици Српској".

"Посебну захвалност, и овим путем, изражавам свима који су за Републику Српску дали животе или дијелове тијела, и тако нам свима у завјет оставили Републику Српску! Посебну захвалност дугујемо ствараоцима Републике Српске, њеним предсједницима, премијерима, министрима, посланицима, командантима и војницима Војске Републике Српске", закључио је Додик.

Он је свим грађанима Републике Српске, свим патриотама и пријатељима Српске, честитао дан Републике Српске и крсну славу Светог архиђакона и првомученика Стефана, јер овај дан је, како је истакао, празник свих Срба ма гдје они живјели и свих грађана Републике Српске.