latinica  ћирилица
09/01/2016 |  15:55 ⇒ 21:28 | Аутор: РТРС

"Србија ће увијек стајати уз Републику Српску!"( ВИДЕО)

Свечаној академији у дворани Борик претходио је састанак у Палати Републике гдје је предсједник Милорад Додик примио патријарха српског Иринеја са свештенством Српске православне цркве и делегацију Владе Србије са премијером Александром Вучићем на челу.
Предсједник Додик и делегација Владе Србије предвођена Вучићем - Фото: СРНА
Предсједник Додик и делегација Владе Србије предвођена ВучићемФото: СРНА

Састанку су присуствовали и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић и предсједник Народне скупштине Србије Маја Гојковић. 

За грађане је ово био величанствен догађај – у великом броју дошли су да дочекају госте из Србије. У знак подршке, али и захвалности што је, како су истакли, Србија стала уз Српску, делегацију Владе Србије поздравили су аплаузом и машући заставама Републике Српске.

Претходно је премијерка Жељка Цвијановић на Аеродорому Бањалука очекала делегацију Владе Србије са премијером Александром Вучићем на челу.

Делегација Владе Србије дошла је да заједно са Републиком Српском прослави њен Дан – дан када је прије 24 године и створена. А стварана је љубављу и жељом српског народа за слободом, од које се никада не смије одустати.

"То је знак да нам Србија даје подршку и да стоји иза Републике Српске". "Сјетимо се прије 20 година када смо ишли да ратујемо и да се боримо за Републику Српску и да бранимо ове наше птиће који данас овде у слободи живе'' - рекли су грађани у анкети.

Долазак српског премијера у Бањалуку, упркос оптужбама из сарајевске чаршије да Вучић тим чином урушава БиХ, додатно појачава симболику да ће Србија увијек чувати леђа Републици Српској. Зато клицање у њено име мора бити још гласније.

"Ако Бог да једног дана под једну капу, један грб, једну химну и једну заставу до коначног уједињења, за то смо се борили, то ћемо и бранити, ако ништа онда у инат онима којима то смета. То је наша жеља, за то су пали и многи животи и ту је доста крви проливено. То не смије нико да заборави'', каже Рајко Ђурић.

Пријем код предсједника Додика поводом Дана Републике (Фото: РТРС)

То није заборавила ни Душанка Сантрач, која је за Дан Републике у своју домовину допутовала из Париза.

"Прво бих пожељела свима слогу, да се не свађају између себе, да се сложе, јер гдје је слоге, ту је и живота'', каже Душанка Сантрач.

 Значај прославе Дана Републике Српске урезује се у свијест свих њених грађана – и оних најмлађих.

Сјећање да смо је прије 24 године одбранили слободом, крвљу и ранама, поносно се преноси на покољења – да и они сваког 9. јануара поносно кличу Републици Српској.