latinica  ћирилица
09/01/2016 |  16:21 ⇒ 10/01/2016 | 11:53 | Аутор: РТРС

Свету литургију служио патријарх Иринеј (ВИДЕО)

Свету архијерјску литургију, поводом Дана Републике Српске, у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци служио је Његова светост патријарх српски Иринеј.
Литургија поводом крсне славе Републике Српске - Фото: РТРС
Литургија поводом крсне славе Републике СрпскеФото: РТРС

Светој литургији и славском обреду присуствовао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, званичници Републике Српске, Србије и бројни вјерници.

 Република Српска утемељена је на правди и истини, а Дан Републике Српске, велики је за цијели српски народ, поручио је патријарх српски Иринеј. Патријарх Иринеј рекао је да српски народ слави Републику Српску Богом благословену и благодашћу Божијом освећену, што гарантује њен живот и будућност.

Рекао је и да данас многи "шкргућу зубима" на Републику Српску, али им је то узалудно, јер је постављена на крвљу и костима светих мученика, а све што је на том темељу постављено је вјечно и непролазно.

Патријарх српски Иринеј подсјетивши на истину и правду као основне вриједности православља, истакао је да је Република Српска настала управо на истини и мученичком страдању српског народа. Поручио је, Дан Репблике Српске, Дан је цијелог српског народа.

"Република Српска на истини Божијој, на правди Божијој слави свој дан. Велики је ово дан, не само за вас браћо и сестре већ за цијели српски народ", рекао је патријарх Иринеј.

Све што је постављено на истини и правди вјечно је и непролазно, поручио је патријарх.

"Ова Република је постављена на крвљу својих мученика, на крвљу светих мученика.
А све што је настало на истини и правди непролазно је то Господ подупире својим прстом.Молим да господ благослови мученички српски народ", навео је патријарх Иринеј.

 Дан је ово који мора да се слави, на који је неопходно да се присјетимо оних који су животе дали упрво за стврање Републике Српске, истичу вјерници окупљени у Храму Христа спаситеља. Бројни вјерници и високи званичници уједињени у једој мисли, очувању Републике.

Грађани су у анкети истакли:

-Са једне стране тужан сам, са друге радостан. Јер, јединог сина сам изгубио у овом рату , али радује ме ипак да се ово одржава и радујеме да се не заборављају њихова имена и кости њихове зграђене у ову Републику.
-Република Српска, то је живот наш,то је наша слобод, љубав наша.
-Хвала богу сада имам своју Републику Српску, своју слободу.
-Немам ријечи за све ово, ја сам одушевљен , дај боже да све ово траје за вијек и вијекова.

Патријарху Иринеју саслуживали су епископи бањалучки Јефрем, зворничко-тузлански Хризостом и захумско-херцеговачки и приморски Григорије, те свештенство Српске православне цркве.

Вјерници и грађани и званичници Републике Српске јединствени су у ставу - Република Српска настала је на истини, одбрани вјековних огњишта и жељи за слободом. Збо тога Дан Републике Српске за све Србе, истичу, има посебан значај.