latinica  ћирилица
10/01/2016 |  18:15 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

"Још свечаније, и догодине славићемо 9. јануар као Дан Републике" (ВИДЕО)

Док је Република Српска свечано и достојанствено прослављала свој Дан, 9. јануар, америчка амбасада позивала је власти у Српској да направе одговарајуће измјене закона да би, како наводе у саопштењу, убудуће славила овај датум у складу са одлуком Уставног суда БиХ.
9. јануар - Дан Републике -
9. јануар - Дан Републике

На сличан начин о Дану Републике извјештавали су и федерални медији, који су прославу 9. јануара, смјестили управо у контекст одлуке Уставног суда БиХ. Све ово изазвало је бројна реаговања званичника Српске. Најоштрија осуда стиже од предсједника Републике Милорада Додика.

Америчкој амбасади предсједник Додик послао је јасну поруку - Република Српска и догодине ће 9. јануара славити Дан Републике, иако је Уставни суд БиХ дао рок од шест мјесеци да се изабере други датум. Квалификације које је америчка амбасада изнијела поводом прославе Дана Републике "неприхватљиве су и увредљиве". За министра Петра Ђокића најбољи одговор свима онима који критикују Српску због прославе Дана Републике, дали су њени грађани – управо славећи овај датум.

Америчка амбасада преузела је улогу подсјетника – шта је ко одлучио и ко мора да поштује рокове и празник усклади са уставом БиХ. Република Српска поштује Устав Босне и Херцеговине и политички систем који проистиче из Устава, али не поштује насиље међународне заједнице, одговара предсједник Српске. Својим саопштењем америчка амбасада напала је Дан Републике, повриједила и Републику Српску и српски народ, потпуно непотребно, јер Срби поштују Америку и њене националне датуме, истиче Додик.

- Мислим да је некоректно да неко јуче тако говори о Републици Српској. На политичком нивоу то би било мијешање у унутрашње ствари. То Сарајево често ради. Република Српска одбацује било какве инсинуације, амабасадорка би требало да прочита одлуку у којој пише да Дан Републике није формално укинут све док не буде одговора из Републике Српске - закон или акт скупштине. До тада нико није рекао да не може да се слави, рекао је Додик.

Став америчке амбасаде није ништа ново нити изненађујуће за министра Петра Ђокића.

- Народ је јуче рекао своје. Тај што није видио одговор он је и слијеп и глуп, нагласио је Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске.

А америчкој амбасади, очигледно, сметају блиске везе Српске и Србије па су подсјетили и да је српски премијер, који је јуче био у Бањалуци, прошле године указивао на улогу Србије која као потписница Дејтона, поштује суверенитет БиХ. Увјерени су да Вучић након одлуке суда, схвата, како наводе, осјетљиву природу овог догађаја,

- Србија је увијек ту да брине за све оно што је у Дејтону написано, да је чува, истакао је Александар Вучић, предсједник Владе Србије.

Долазак Вучића био је у центру пажње федералних медија. Шта о прослави Дана Републике мисли политичко Сарајево, ни јуче ни данас ни ријечи. Огласило се оно интелектуално, Круг 99 који тврди да би прослава Дана Републике Српске могла довести до кризе и дестабилизације БиХ. Мустафа Церић иронично пише о свему ономе што су свједоци протеклих дана изнијели у Хагу.

- Ових дана у Хагу се прича да су Бошњаци сами себи изнудили геноцид. Да су Бошњаци сами себе убили на Маркалама. Да су убијени Сребреничани живи и здрави у Америци. Деветог јануара Бањалука слави ту причу. Сви су се окупили у Бањалуци да најаве јахаче апокалипсе. Не бојим их се док у мени има босанског духа, наводи Церић.

- Церић је својевремено рекао да Срби могу да оду одавде и однесу на опанцима земље што им се у'вати. Ја му кажем, што сам рекао и онда,. Ми када будемо излазили одавде, однијећемо цијелу Републику Српску, нагласио је Додик и додао - још свечаније, и догодине славићемо 9. јануар као Дан Републике. И сљедећа на коју пада 25. годишњица и све остале, славиће се тог датума. То не може ниједан суд да оспори.