latinica  ћирилица
11/01/2016 |  17:12 ⇒ 17:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Британија: Два добитника подијелила рекордан лото добитак - 87,6 милиона евра

Рекордни добитак британске Националне лутрије у износу од 66 милиона фунти (87,6 милиона евра) подијелила су два добитника.
Британија: Два добитника подијелила рекордан лото добитак - Фото: Screenshot
Британија: Два добитника подијелила рекордан лото добитакФото: Screenshot

Извлачење добитних бројева, које је емитовано у недјељу, привукло је пажњу великог броја Британаца који су купили тикете, истовремено док се са друге стране Атлантског океана извлачио такође рекордни добитак америчке лутрије "Пауербол" од чак 900 милиона долара, пренио је Ројтерс.

Претходно је рекорд кад је ријеч о џекпоту британске Националне лутрије износио 22,6 милиона фунти (30 милиона евра), а извучен је прије 20 година.

Посљедњих година су неки британски држављани добијали и значајно веће суме на лутрији "Еуромилионс", која се игра на подручју читаве Европске уније. Највећи добитак је забиљежен 2011, кад је један брачни пар из Шкотске освојио 161 милион фунти (214 милиона евра).

У Британији је извлачење лота покренуто 1994. године. Национална лутрија "Камелот", која је у власништву пензионог фонда из канадске провинције Онтарио, сваке недјеље издваја више од 34 милиона фунти у добротворне сврхе.