latinica  ћирилица
18/01/2016 |  16:23 | Аутор: Б92

Психолози са Харварда: Људи вас оцјењују на основу ове двије ствари

Ејми Кади са Пословне школе Харвард већ 15 година се бави проучавањем механизама помоћу којих доносимо прве утиске о особи коју смо тек срели.

У њеној најновијој књизи “Пресенце“, Кади наводи да се људи запитају  двије ствари када вас први пут сретну:

Могу ли да вјерујем овој особи?

Могу ли да поштујем ову особу?


Психолози ова питања приписују категорији топлоте и компетентности, а савршено би било када бисте одали утисак да испуњавате оба услова.

Занимљиво је да већина људи, нарочито у професионалном окружењу, сматра компетентност важнијим фактором. На крају крајева, сви желе да докажу да су довољно паметни и талентовани за обављање посла.

Међутим, повјерење или топлота убједљиво је најзначајнији фактор на основу којег вас други процјењују.

“Из еволутивне перспективе, много је значајније за наш опстанак да знамо заслужује ли нека особа наше повјерење или не“, наводи Кади и додаје да се, тек када је успостављено повјерење, прелази на евалуацију других особина.

Међутим, из жеље да се покажу способним, вриједним и паметним, људи најчешће избјегавају да замоле за помоћ или избјегавају друштвена дешавања, због чега могу дјеловати резервисано.

Људи који се превише труде тако могу бити врло неугодно изненађени када схвате да нису добили понуду за посао јер послодавац није стекао утисак да може да им вјерује, пише "Индепендент".