latinica  ћирилица
21/01/2016 |  09:05 ⇒ 09:09 | Аутор: ТАНЈУГ

НАСА планира да сади кромпир на Марсу

Америчка свемирска агенција НАСА истражује површину Марса гдје намјерава да у скоријој будућности настани људе.
НАСА: Симулација живота на Марсу (Image credit: Sian Proctor / University of Hawaii at Manoa) -
НАСА: Симулација живота на Марсу (Image credit: Sian Proctor / University of Hawaii at Manoa)

Ови први колонисти ће морати нечим да се хране, а идеална намирница за узгајање у ванземаљским условима је, по мишљењу научника - кромпир.

Перуански Центар за узгој кромпира (ЦИП) и НАСА тренутно истражују која међу 4.500 сорти ове биљке која се производи у Перуу најпогоднија за узгајање на црвеној планети.


Научници ће у лабораторији репродуковати атмосферске услове на Марсу користећи земљу из перуанске пустиње Пампас де ла Хоја, која има готово идентична својства као и она на црвеној планети.


"Већи ниво угљен диоксида ће погодовати усјевима, који ће давати два до четири пута већи принос него на нормалним, земаљским њивама. Угљен диоскид чини скоро 95 одсто марсовске атмосфере", наводи се у саопштењу ЦИП-а, преноси америчка телевизија ЦНБЦ.


Уколико ескперимент успе, НАСА ће на Марсу, али и на другим планетама, једног дана градити куполе за узгој кромпира, баш као у филму "Марсовац" Ридлија Скота, у ком главни јунак, ког тумачи Мет Дејмон, открива начин како да на црвеној планети гаји ову биљку богату витамином Ц, гвожђем и цинком.