latinica  ћирилица
22/01/2016 |  07:44 ⇒ 08:43 | Аутор: Независне

Овим намирницама избаците никотин из организма

Већина цигарета садржи 10 или више милиграма никотина, а смртоносна доза је 2-16 грама.
Шпинат (фото: ) - Фото: 24sata.info
Шпинат (фото: )Фото: 24sata.info

Никотин је хемикалија која ствара зависност због које је пушачима тако тешко "бацити цигарету".

1532. Кристофер Колумбо уписао је у бродски дневник: Овдје, у Новом свијету, мушкарци и жене ходају с неким упаљеним завијутцима у устима и од тога су потпуно обавијени димом.

У дуванском диму има око 4000 твари. Већина цигарета садржи 10 или више милиграма никотина, а смртоносна доза је 2-16 грама. Никотин се ресорбује кроз плућа, слузницу горњих дидајних путва и кроз кожу. Пушачи у просјеку живе 13,2 година краће од непушача.

Добра вијест је да постоје намирнице којима можете "очистити никотин" из организма. Ево које су то...

Брокула

Брокула садржи висок ниво витамина Б, Б5 и Ц. Недостатак витамина може узроковати неправилно функционисање организма, зато је добро чешће на јеловник уврстити борикулу која због високог удјела витамина Ц одржава метаболизам и чува плућа од токсина.

Наранџа и лимун

Ови "моћни" агруми обилују витамином Ц и повољно дјелују на организам, нарочито оганизам пушача јер дувански дим редукује ниво тог витамина. Лимун је још "моћније оружје" од наранџи у борби против никотина. Јача имунитет и чисти кожу и поре те ублажава неугодне симптоме пушења.

Шпинат

Шпинат садржи фолну киселину или витамин Б9 који су познати по свом својству да уклањају никотин из организма. Тај "отров" може да прекин и нормалне ритмове спавања па пушачи често имају проблема с испрекиданим сном.

Ђумбир

Познат је да избацује токсине из организма, а потребно га је конзумирати сировог.