latinica  ћирилица
27/01/2016 |  09:07 | Аутор: klix.ba

Физичар на себи тестирао Њутнове законе (ВИДЕО)

Норвешки физичар Андреас Вал вјероватно је један од посљедњих научника на планети који физичке законе не тестира у лабораторији него на себи.
Тестирање Њутновог закона - Фото: Screenshot/YouTube
Тестирање Њутновог законаФото: Screenshot/YouTube

Валова жеља је била да демонстрира Њутнове законе кретања кроз понашање објеката на које утиче центрипетална сила, тјерајући их на кружно кретање, а који се посљедично убрзавају током приближавања замишљеном центру круга.

Иако се све може демонстрирати у контролисаној средини унутар добро опремљене лабораторије, или пак у природи помоћу добре опреме, Вал се одлучио да докаже Њутнове законе везавши себе на конопац 14 метара изнад тла.

Физичар је својим актом доказао да ће закони физике бити валидни у свакој ситуацији, па и у оној која га је могла коштати живота, или бар поломљених удова. Захваљујући разумијевању Њутна, Валов пад зауставила је управо центрипетална сила која је дјеловала на тијело (тег) завезано за други крај конопца.

Тијело је приликом обмотавања око металне цијеви почело да добија убрзање због приближавања замишљеном центру круга, што је Вала спасло од одласка у болницу.