latinica  ћирилица
31/01/2016 |  16:21 | Аутор: klix.ba

Живот на Марсу је могућ: Гљивице преживјеле 18 мјесеци у свемиру

Након пута дугог годину и по дана у Међународној свемирској станици (ИСС), група гљивица које су сакупљене са Антарктика, показале су да могу да се прилагоде условима на Марсу.
Марс (Фото: Thinkstock) -
Марс (Фото: Thinkstock)

Више од половине ћелија остало је живо током излагања марсовским условима, што је показало да је живот на Црвеној планети могућ.

Узорци гљивица помогли су истраживачима да процјене опстанак и стабилност микроскопских живих облика на овој планети. Научници су узели узорке гљивица "Cryomyces antarcticus" и "Cryomyces minterса" сувог дјела Арктика. Ова створења способна су да преживе сурове услове попут леда, снијега и екстремних вјетрова.

Истраживачи су их ставили у платформу "EXPOSE-E" која симулира екстремне свемирске услове, попут оних који су на Марсу. "EXPOSE-E" је развила Европска свемирска агенција која је послата на ИСС.

Арктичке гљивице су изложене марсовским условима на 18 мјесеци (95 одсто ЦО2, 1,6 посто аргона, 0,05 одсто кисеоника, 2,7 одсто азота и 370 дјелова на милион Х2О при притиску од 1.000 Паскала).

Неки узорци су изложени и ултраљубичастом зрачењу, сличном на Марсу, које је веће од 200 нанометара, а други узроци су изложени слабијем зрачењу.

Након 18 мјесеци откривено је да су многе ћелије преживјеле.