latinica  ћирилица
01/02/2016 |  11:02 ⇒ 11:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Од марта у хрватским апотекама продаја канабиса

Од марта ове године у хрватским апотекама би требало да почне продаја желатинских капсула од уља канабиса, у дози од по пет милиграма, али крајња цијена још није дефинисана и зависиће од фармацеутске мреже, пренијела је хрватска штампа.
Уље канабиса у капсулама - Фото: илустрација
Уље канабиса у капсуламаФото: илустрација

Цијена ће, пишу хрватски медији, бити неупоредиво нижа од оне која се помиње на црном тржишту на којем се, на примјер, мјесечна доза смоле или уља од канабиса, према неким наводима, може набавити по цијени између 15.000 и 20.000 куна.

У апотекама ће та количина бити знатно јефтиија за десетину те цијене.

"Цијена није формирана, још немамо трошкове превоза, а ту је и маржа коју на производ стављају апотеке, али оквирно би то могло бити око 1.000 до 1.500 куна за мјесечну дозу. Дакако, искључиво уз рецепт'', наводи др Невенка Ковач, директорка Имунолошког завода.

Имунолошки завод је у процесу финиширања уговора с канадским произвођачем, који је прихватио неке предложене корекције уговора.

Паралелно с тим ради се на увозним дозволама и испуњењу свих услова који су строги јер ријеч је о психоактивној дроги, па, на примјер, Хрватска агенција за лијекове и медицинске производе (ХАЛМЕД) мора потврдити сигурност чувања супстанце. У почетку ће се увозити мања количина,и то само уљног екстракта у капсулама, а не и ТХЦ у капима или за инхалирање, пише Вечерњи лист.