latinica  ћирилица
01/02/2016 |  17:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Британија одобрила генетску модификацију ембриона

Британске власти су данас по први пут издале дозволу за генетску модификацију људских ембриона, у склопу истраживања неплодноси и разлога зашто се дешавају спонтани побачаји.
Ембрион (илустрација) -
Ембрион (илустрација)

- Наш комитет за издавање дозвола је одобрио захтјев др Кети Нијакан са Института "Френсис Крик" за обнову дозволе њене лабораторије, а која ће сада обухватати и могућност генетске модификације ембриона - саопштила је британска Служба за људску оплодњу и ембриологију, а пренијела агенција АФП.

Научница Нијакан је изјавила да планира да модификује ембрионе користећи технику ЦРИСПР-Цас90.

Ти ембриони никад неће постати дјеца, будући да морају да буду уништени у року од 14 дана и могу да се користе само за основна истраживања.

Нијакан планира да врши модификације гена у првих неколико дана од оплодње, кад ембрион развија омотач од ћелија, који ће касније постати плацента.

У истраживању ће се користити ембриони који би иначе били уништени, а које су донирали парови у процесу вјештачке оплодње, којима ти ембриони нису потребни.

Тај пројекат би требало да "помогне неплодним паровима и смањи бол коју са собом носи спонтани побачај", изјавио је професор Универзитета у Единбургу Брус Вајтло.