latinica  ћирилица
06/02/2016 |  15:49 | Аутор: Агенције

Пет мање познатих чињеница о највећем комунисти у историји

Владимир Иљич Лењин имао је велику улогу у историји, али постоје ствари које многи и даље не знају о њему.
Владимир Иљич Лењин - Фото: Wikipedia
Владимир Иљич ЛењинФото: Wikipedia

Владимир Иљич Лењин, отац Октобарске револуције и први вођа Совјетског Савеза и даље изазива много несугласица међу историчарима, нарочито кад се покрене тема бољшевизма и његове идеологије.

Многи истичу да је његова диктатура узела милионе недужних живота. Други имају позитивнији приступ и истичу добре стране Лењиновог рада - стварање јаке, индустријски и технолошки развијене државе.

Према недавним анкетама око 30 одсто људи сматра да је Октобарска револуција довела до економског и социјалног напретка, 12 одсто “не зна шта би рекло“, а 31 одсто револуцију сматра искључиво негативним догађајем. Око 25 одсто испитаника изјаснило се “неутрално“.

Упркос томе колико знате о Лењиновој улози у историји, постоје неки детаљи из његовог живота које вjероватно не знате.

1. Брат му је објешен због планираног атентата на цара

Лењинов старији брат Александар, ухапшен је 1887. године јер је учестовао у плану да се бомбом убије цар Александар ИИИ. Док се већина завјереника “извукла“ преклињући за милост и кајући се због својих планова, Александар је објешен јер је то прогласио неискреним чином.

2. Избачен је с факултета

Само неколико мјесеци након што му је брат погубљен, седамнаестогодишњи Лењин уписао се на факултет у Казању, с ког је неколико мјесеци касније избачен због учествовања у протестима. Студије је ипак завршио у Санкт Петербургу 1891. године, као изванредан студент.

3. Три године је провео у изгнанству у Сибиру

Први марксистички есеј Лењин је објавио 1894, а већ сљедеће године кренуо је на путовање кроз Француску, Њемачку и Швајцарску како би упознао истомишљенике. Када се вратио у Русију, ухапшен је прије него што је објавио прво издање марксистичког часописа на ком је радио. Провео је годину дана у затвору, а онда послат у Сибир гдје је упознао будућу супругу. Казну је одслужио 1900, а сљедећих 17 година је провео је у иностранству.

4. Лењин није било његово право име

Владимир Иљич Уљанов је испробавао неколико псеудонима прије него што је одабрао Лењин. То је била уобичајена пракса међу руским револуционарима. Стаљин је, на примјер, рођен као Јосиф Висарионович, а Лав Троцки као Лав Давидович Бронштејн.

5. Није био наклоњен Стаљину

Стаљин је био у Лењиновом ужем кругу пре него што је постао генерални секретар Комунистичке партије 1922. године. Ипак, Лењин се врло брзо покајао што је поставио младог Грузијца на ту позицију. У писму које је написао руском Конгресу, описао је Стаљина као "сировог" и предлагао да се замјени неким ко је "стрпљивији, оданији, обазривији према друговима и мање хировит". Међутим, велики револуционар је убрзо доживио трећи мождани удар и изгубио политичку моћ, што је амбициозни Стаљин одмах искористио.