latinica  ћирилица
11/02/2016 |  08:56 | Аутор: 24sata.hr

Начин ходања открива здравствене проблеме

Иза начина на који неко хода могу се скривати озбиљни здравствени проблеми, као што су тумори, мождани удар, оштећења ки;мене мождине и живаца у мозгу, деменција...
Свјеж ваздух  (Фото: ufitnesss.blogspot.com) -
Свјеж ваздух (Фото: ufitnesss.blogspot.com)

Свако има неко своје специфично држање тијела и начин на који хода, а управо из врсте хода понекад се могу открити нечији здравствени проблеми. Људи са специфичним ходом често нису свјесни како ходају и зашто баш тако.

Стопала залијепљена за под

То је врста хода која указује на деменцију, а стручњаци је називају и магнетским ходом. Како деменција напредује, тако су стопала све више прилијепљена за под. То се догађа зато што деменција захвата дио мозга задужен за размишљање и кретање, а то укључује и подизање ногу. Ход постаје спорији, кораци краћи, а ход све несигурнији, а тиме је и склоност падовима већа.

Гегање као пингвин

Нормално је да ће, ако на примјер стојите на десној нози, мишићи стражњице држати лијеву здјелицу. Али, ако је одређени живац оштећен, то се неће десити, већ ће здјелица падати и појавиће се ход који зовемо - гегање. Значи, гегање може бити посљедица притиска на одређени живац у у доњем дијелу, што је чест случај код дегенеративних болести леђа. Ти живци задужени су за слање сигнала мишићима стражњице.

Кољена прелазе једно преко другог

То се зове и "маказе ход", а карактерише га то што кољена прелазе једно преко другог током ходања. Такав ход могао би указивати на мултипла склерозу што води до оштећења живаца у мозгу и кичменој мождини. Може се радити и о повредама кичмене мождине у спортским или саобраћајним несрећама. Оштећење кичмене мождине може прузроковати слабост и укоченост мишића у ногама. Неке групе мишића постају тврђе и слабије. Због тога кољена прелазе једно преко другог током ходања.

Шепање

Код шепања једна страна тијела носи сву тежину, а то може бити знак артритиса у куку, кољену, пети или стопалима. Наравно, то се може догађати и због повреде доње стране удова. Људи које боле зглобови знају несвјесно шепати јер тако пребацију тежину тијела супротно од болног зглоба.

Њихање

Ход сличан оном када се људи напију може бити знак оштећења малог мозга - дијела који контролише координацију. То може указивати на мождани удар, тумор на мозгу или оштећења од алкохола.

Повлачење стопала

То може указивати на оштећење живца који се налази испод кољена, а то се често зна догађати радницима којима су кољена стално под неким оптерећењем. Понекад то води деформацији стопала код које човјек не може помјерати ножне прсте горе - доље. То је разлог зашто неки људи вуку стопала док ходају, а знају и високо подизати кољена при ходању како би што мање вукли стопала по поду. Такав начин хода може указивати на то да је у питању неко ко је имао мождани удар, а у том случају ногу вуче на страни тијела која је погођена ударом.