latinica  ћирилица
15/02/2016 |  09:06 ⇒ 09:07 | Аутор: vecernjenovosti

Како да одаберете најбољи чај

Топли биљни напици могу да изазову бројне повољне ефекте у организму. Познати су њихови умирујући ефекти али су добри и као превентива за неке болести
Зелени чај - Фото: flickr.com
Зелени чајФото: flickr.com

Чaj је омиљени напитак милиона људи широм свijета. Познати су његови умирујући ефекти, а користи се и за чишћење организма или као превентива од разних болести. Рецимо, неке врсте могу да ојачају имунитет, друге да повећају плодност, умире болове у стомаку, или имају успављујући ефекат. Постоје чак и чајеви који се препоручују за смањење тјелесне тежине или за побољшање изгледа коже.

Црни чај

Углавном се пије ујутру, јер брзо и ефикасно отклања поспаност. Али мало је познато да овај напитак код мушкараца и жена повећава плодност, захваљујући антиоксидансима које садржи.

Ђумбир и лимун

Снажни антизапаљенски чајеви са антибиотским дjеловањем препоручују се и женама које имају ендометриозу. Одлично прочишћавају и побољшавају циркулацију, нарочито у полним органима, а помажу и за отклањање болова. Осим што ђумбир ублажава проблеме са варењем, као што је надутост, пролив или трудничка мучнина, доприноси и бољем изгледу коже и љепоти уопште.

Зелени чај

Хипоксантин и полифеноли које садржи овај чај побољшавају одрживост ембриона, помажу сазревање јајних ћелија и повољно утичу на плодност уопште. Нека једињења у овом чају јачају мождану функцију, и помажу код проблема са анксиозношћу. С обзиром на то да побољшава метаболизам, убрзава спаљивање масноћа, па је драгоцени помоћник свим особама које желе да се ријеше сувишних килограма. Антиоксиданси из зеленог чаја најефикасније дјелују против канцера, Алцхајмерове и Паркинсонове болести.

Руибос

Овај јужноафрички специјалитет постао је веома популаран због обиља антиоксиданаса и витамина Ц. Ако покушавате да останете у другом стању, управо је витамин Ц неопходан за побољшање количине и квалитета сперматозоида. Не садржи кофеин и има пуно минерала - калцијум, калијум, магнезијум, натријум, цинк, гвожђе, манган. Помаже организму да се избори са слободним радикалима, ојачава имунитет и утиче на љепоту.

Приликом локалне употребе превентивно дјелује против болести коже као што је, рецимо, екцем. Можете да користите употребљену и прохлађену кесицу или да у припремљени чај намочите мало вате или газе, ставите на проблематично мјесто на кожи и оставите кратко да дјелује.

Јасмин

Напитак лијепог мириса од давнина се у Кини користио као афродизијак и за побољшање плодности. Има јака аромотерапеутска својства, која су нарочито важна у трудноћи. Бројни антиоксиданси побољшавају имуни систем, ефикасни су против канцера, код проблема са варењем, снижавају холестерол и висок крвни притисак.

Коприва

Подстиче плодност и благотоворно дјелује током цијеле трудноће. Садржи витамине А, Ц, Д и К. Редовним узимањем овог напитка повећаћете ниво калцијума, калијума, гвожђа и сумпора. Висок ниво калцијума и магнезијума помажу код проблема са алергијама. Ако имате суву и надражену кожу, управо напитак од коприве може брзо да помогне. Довољно је да га нанесете директно на проблематично мјесто.

Мента

Један од омиљених чајева због подмлађујућег и релаксирајућег ефекта. Још је дјелотворнији ако се направи од свјеже менте. Овај напитак успјешно умирује иритирани желудац, побољшава варење, олакшава трудничке мучнине. Садржи витамине А, Ц и Б 12, као и фолну киселину, који је основни витамин плодности и трудноће. Помаже код кашља и прехладе, и одлично освјежава дах.

Јабука и цимет

Цимет делује на хормонску неравнотежу изазвану синдромом полицистичних јајника и побољшава циркулацију у полним органима. Регулише шећер у крви и снижава холестерол. Витамин Б6 из јабука повећава концентрацију кисеоника у крви и утиче на стварање бијелих крвних зрнаца.