latinica  ћирилица
16/02/2016 |  09:00 | Аутор: РТРС

Фосилизовани цвијет стар 15 милиона година пронађен у ћилибару

Биолози са државног универзитета у Орегону објавили су да су открили фосилизовани свијет који је прије 15 милиона година остао заробљен у ћилибару.
Фосилизовани цвијет стар 15 милиона година пронађен у ћилибару (Фото:  Oregon State University / Flickr ) -
Фосилизовани цвијет стар 15 милиона година пронађен у ћилибару (Фото: Oregon State University / Flickr )

Фосил цвијета из породице астерида (звјездана) највјероватније је претходница лозе биљака која броји преко 80 хиљада врста међу којима су и кромпир, парадајз, дуван, кафа и биљка стрихинос.

Биолози су у чланку објаснили да је фосил пронађен у једној пећини у Доминиканској Републици, заробљен у ћилибару заједно са мноштвом инсеката.

Откриће датира још из 1986. године, а од тада су научници из ћилибара извадили преко 500 фосилизованих инсеката, док се на цвијет обраћало мало пажње.

-Узорак цвијета је прелијеп, савршено очуван и датира из доба топлих тропских шума- рекао је Џорџ Поинар, коаутор студије и професор на колеџу у Орегону. Поинар је један од свјетских стручњака за биљни и животињски свијет који су сачувани у ћилибару.

Фосилизовани цвијет стар 15 милиона година пронађен у ћилибару (Фото: Oregon State University / Flickr )

Научници старост цвијета од 15 милиона година одредили само увидом у старост других облика живота сачуваних у ћилибару.

Астере припадају најважнијим биљкама на Земљи које броје 10 редова, 98 породица и 80 хиљада врста. Оне чине око једну трећину свих цвјетница на Земљи.

"Узорци као што је овај дају нам увид у екологију екосистема у далекој прошлости", рекао је Поинар. "То показује да су се астериде, које су касније постале и прва људска храна, развиле много милиона година прије".

Поинар сматра да је цвијет може бити из породице Strychnos који садржи смртоносни токсин који се у данашње вријеме користи за поризводњу отрова стрихинина.