latinica  ћирилица
16/02/2016 |  16:19 ⇒ 16:37 | Аутор: РТРС

Брчко: Здравственој установи недостају љекари- специјалисти и опрема

Здравственој установи Брчко недостају љекари- специјалисти и опрема да би услуге биле урађене на вријеме и квалитетно. Влада ће због трошкова специјализације и обнављања опреме, ове године из буџета издвојити око три милиона марака.
Здравствени центар Брчко - Фото: РТРС
Здравствени центар БрчкоФото: РТРС

Само на Одјељењу интензивне његе недостају три љекара- специјалисте, а два љекара овог одјељења су на субспецијaлизацији. Они који свакодневно раде због тога су, и те како оптерећени, кажу у дирекцији Болнице. Из Опште болнице и Дома здравља на специјалистичким студијима је 16 љекара, чија мјеста, углавном, нису попуњена.

- Покушали смо то да ријешимо, тако што смо тражили да ангажујемо људе са стране, да их примимо. Отварали смо конкурс, међутим нико од интересаната се није јавио, и то нам је и сада проблем, рекао је др Душан Стокић, директор Болнице, Брчко.

Грађани су мање - више, задовољни услугама брчанских медицинара.

Додатни проблем за брчанско здравство је застарјела опрема, и нефункционалност појединих одјељења. Има инструмената којима је рок употребе истекао још прије пет или десет година. Због тога ће Влада Дистрикта, и ове године из буџета издвојити око три милиона марака.

- Мислим да је спремно за доношење препоруке за реновинање Операционог блока, значи комплетно реновирање сале и Интензивне његе истакла је др Анђа Николић, шеф Одјељења за јавно здравство у Дистрикту. 

Одјељење за здравство предложиће да Скупштина усвоји њихов приједлог за потпуно реновирање Болнице, и набавку најсавременије опреме, за шта су спремни да издвоје и 15 милиона марака.