latinica  ћирилица
17/02/2016 |  12:03 ⇒ 15:03 | Аутор: СРНА

Нови алкотестови за њемачке возаче

Њемачки возачи одавно не дувају у цјевчице да би полиција утврдила да ли су тријезни за воланом - нови уређај одмах, без икакве могућности опструкције, даје податке о "трезвености".
Алкохол - Фото: РТРС
АлкохолФото: РТРС

Производи фирме "Драгер" из Либека десетљећима су изазивали страх код возача широм свијета. Већ дуже, они нису у оптицају, сем у маргиналним количинама, а сада су сасвим повучени.

Возачи су дували у цјевчице са сумпорном киселином и хемикалијом која изгледа као жути пијесак. Када она дође у додир са алкохолом, поприми зелену боју.

Овај дуговјечни изум настао је у самој њемачкој фирми спонтано и запослени га и данас зову "пијаном идејом".

Почетком педесетих година прошлог вијека у фабрици је одржавана прослава запослених у лабораторији, а сљедећег дана неки од њих упустили су се у расправу - ко највише "базди" по алкохолу.

Из те идеје настао је пројекат цјевчица које ће мјерити количину алкохола у задаху. Производ је пуштен на тржиште 1953. године.

Међутим, нови уређаји за мјерење степена алкохола у крви много су прецизнији.

Некада су возачи, да би прикрили количину алкохола коју су испили прије сједања за волан, узимали жвакаћу гуму, ментол-бомбоне, зрна кафе..

Такви трикови немају шанси крај данашњих уређаја, које, такође, производи фрима "Драгер".

Сензор у новом апарату специфично мјери количину алкохола у даху и потпуно је неосјетљив на друге елементе - наводе њемачки портали.