latinica  ћирилица
18/02/2016 |  11:14 ⇒ 11:18 | Аутор: СРНА

Научници принтају живо ткиво (ВИДЕО)

Амерички научници успјели су да испринтају живо мишићно и коштано ткиво, хрскавицу и право људско ухо, а све то је намијењено лијечењу особа рањених у ратној зони.
3Д биопринтер - Фото: Screenshot/YouTube
3Д биопринтерФото: Screenshot/YouTube

Стручњаци са Института за регенеративну медицину "Вејк Форест" у Сјеверној Карт објашњавају да су користили посебно прилагођени софистицирани биопринтер, који би након 20 година експериментисања могао да направи помак у трансплантацијској хирургији.

Принтање ткива и дијелова тијела до сада је тестирано само на лабораторијским животињама. Ово је први пут да је неко испринтао ткиво у димензијама људске анатомије и за трансплантацију на људе.

Ради се о изузетном достигнућу, јер је принтано ткиво - живо.

Институт је објавио видео на коме се види како принтер производи коштано ткиво за уграђивање у вилицу, стварајући микро-каналиће кроз које ће кисеоник и храњиве твари пролазити.

Директор Института "Вејк Форест" Ентони Атала тврди да њихов "3Д биопринтер" може да производи стабилно људско ткиво било којег облика.

Даљим развојем, тврди Атала, та технологија могла би се користити за принтање живих органа или дијелова органа за трансплантацију.

Научници су биопринтер развијали десет година. За обликовање ткива користе биоразградиве калупе и гелове на бази воде у којима су живе станице.

Идући изазов јесте да испринтају ткиво које довољно дуго може да живи у условима операционих сала, како би се могло користити за трансплантације.