latinica  ћирилица
19/02/2016 |  14:37 | Аутор: СРНА

Кафа смањује ризик од цирозе јетре

Конзумирање двије шољице кафе дневно може да смањи оштећења јетре настала усљед прекомјерног уноса алкохола и хране, кажу стручњаци.
Кафа (Фото: Michael Stern/Flickr.com) -
Кафа (Фото: Michael Stern/Flickr.com)

Анализом девет студија уз учешће више од 430.000 људи, утврђено је да је додатни дневни унос кафе повезан са 44 одсто мањом шансом за цирозу јетре.

Доктор Оливер Кенеди са Универзитета Саутхемптон рекао је да је цироза јетре потенцијално фатална и да за њу нема лијека, преноси "Дејли мејл".

"Према томе, значајно је да се ризик од оболијевања од цирозе јетре може смањити уносом кафе, која је јефтино и свеприсутно пиће", рекао је он.

Цироза јетре убије сваке године више од милион људи широм свијета.

Цирозу узрокују инфекција хепатитиса, прекомјерна конзумација алкохола, поремећај система имунитета и болест масне јетре, што је повезано са гојазношћу и дијабетесом.

Кенеди и његове колеге су анализом просјечног уноса кафе у ранијим истраживањима, уз учешће 1.990 пацијената са цирозом јетре, утврдили да је повећање уноса на двије шољице смањило ризик од цирозе.

Ризик од цирозе се смањивао како се повећавао број шољица кафе.

У поређењу са потпуним одсуством конзумирања кафе, једна шољица дневно значила је 22 одсто мањи ризик.

Са двије шољице ризик је смањен за 43 одсто, са три шољице за 57 одсто и са четири шољице за 65 одсто, али и даље има неријешених питања.

У једној студији утврђена је повезаност конзумирања кафе и нижег ризика од цирозе јетре, али ако се пије филтер-кафа, а не кувана.

Истраживачи упозоравају да се ово истраживање не смије гледати као изговор за још веће конзумирање алкохола или кафе са млијеком, шећером или шлагом.