latinica  ћирилица
23/02/2016 |  08:42 | Аутор: Вечерње новости

Не пијте кафу на празан желудац

Кафу на празан желудац не бисте смјели да пијете никада, ни ујутру, ни током дана када осјетите глад па ручак замијените шољицом кафе да бисте се привремено заситили и повратили енергију.
Кафа - Фото: РТРС
КафаФото: РТРС

Стручњаци објашњавају да се у тијелу, када се кафа попије на празан желудац, повећава количина желучане киселине која узрокује горушицу и проблеме са пробавом које могу да трају током цијелог дана. Висок ниво киселости с временом може да доведе до озбиљнијих проблема у абдомену, попут чира на желуцу, синдрома иритабилног цријева и рефлукса. Јефтинија кафа, односно она лошијег квалитета, обично има већу киселост, што може додатно да повећа штетност.

Испијање великих количина кафе може, такође, да повећа осјећај тескобе и стреса, а када кафу пијете на празан желудац тај проблем се још више погоршава. С друге стране, храна и пробава могу да дјелују умирујуће на организам. Да бисте умањили негативан ефекат кафе на нервни систем, уз кафу увијек поједите нешто. Главни разлог због којег кафа повећава осјећај стреса је хормонска неравнотежа за коју је кривац кофеин. Јутарња кафа на празан желудац може да омете производњу серотонина, неуротрансмитера одговорног за осјећај среће и благостања. Истраживања су показала да се, када престанемо да пијемо кафу на празан желудац, враћа боље расположење.