latinica  ћирилица
24/02/2016 |  18:23 ⇒ 18:38 | Аутор: Агенције

Повлачење из продаје, у хигијенским улошцима нашли пестицид!

Више од 3.000 кутија женских хигијенских уложака марке "органик" повучено је са полица продавница у Француској и Канади, након што је утврђено да садрже мање количине пестицида, саопштио је данас италијански производјач женских хигијенских производа Корман.
Хигијенски улошци - Фото: getty
Хигијенски улошциФото: getty

Из те компаније су саопштили да су спровели сопствену анализу, након што је један француски потрошачки магазин објавио да је у памучним улошцима марке "органик" утврђено присуство глифосата, активног састојка хербицида "раундапа" ког производи америчка компанија Монсанто, преноси агенција Франс прес.

У извјештају објављеном јуче, француски магазин "60 Миљон Де Конзоматур" је написао да је у пет од једанаест анализираних женских хигијенских производа детектован глифосат, укључујући тампоне и улошке.

Италијанска компанија Корман је саопштила да је наложила спољну анализу којом су потврђени "преостали трагови глифосата на улошцима", због чега је донијела одлуку да из предострожности повуче из продаје 3.100 кутија.

"Иако је ријеч о малој количини, око 25 нанограма по граму, ови трагови не би требало да буду присутни у органском памуку", наводи се у саопштењу Кормана, и додаје да ће спровести истрагу међу својим добављачима, углавном у САД и Индији.

"Не мислимо да је опасно. То је само мјера из предострожности, јер наш приоритет је безбједност и здравље наших потрошача", изјавила је портпаролка Кормана за Франс прес.