latinica  ћирилица
25/02/2016 |  08:18 | Аутор: ТАНЈУГ

СЗО: Зика представља огроман изазов

Вирус зика, за који се вјерује да је повезан са тешким урођеним оштећењем - микроцефалијом, представља огроман изазов са којим ће се бити тешко изборити, упозорила је генерална директорка Светске здравствене организације Маргарет Чан.

"Криза би могла додатно да се погорша, прије него што наступи побољшање", рекла је она на крају посјете Бразилу, епицентру свјетске појаве вируса зика, пренио је АФП.

Чан је изјавила да дио изазова борбе против зике, коју преносе комарци, представља чињеница даје тај вирус "толико мистериозан", па чак ни узрочна веза са микроцефалијом није у потпуности доказана.

"Овде имамо посла са варљивим вирусом, који носи пуно неизвјесности, тако да треба да будемо спремни на изненађења", истакла је шефица СЗО.

Она је такође похвалила напоре бразилске владе да уништи комарце преноснике вируса, као и сарадњу власти те земље са различитим међународним организацијама, укључујући СЗО и Међународни олимпијски комитет, с обзиром да је Рио у августу домаћин Олимпијских игара.

Бразил биљежи највећи број заражених вирусом зика, 1,5 милиона, а забиљежен је и велики пораст броја случајева беба рођених са микроцефалијом.