latinica  ћирилица
26/02/2016 |  16:58 ⇒ 16:58 | Аутор: 24sata.hr

Митраљез је изумио љекар који је највише желио - мир у свијету

Да је амерички љекар Ричард Џордан Гатлинг, рођен на данашњи дан 1818. године, знао шта ће његов изум да уради и колике ће животе однијети, вјероватно га никад не би створио.
Ричард Џордан Гатлинг (Фото: Wikimedia Commons) -
Ричард Џордан Гатлинг (Фото: Wikimedia Commons)

Али, он је присуствовао Америчком грађанском рату и војницима који су у то вријеме више умирали од болести него од пушчаних метака - око 620 хиљада људи је умрло само од разних инфекција на терену.

Зато се Гатлинг надао да ће својим изумом смањити бројност војски, а тиме и смрти на ратишту. Наивно је вјеровао да ће, уколико један човјек буде могао његовим изумом да нанесе онолико штете колико би нанијеле стотине људи, нестати потреба за великим војскама у којима се умире од болести и да ће ратове водити мали број људи.

Оружје је, по њему, добило име “Гатлингов систем“. Циљ му је био да се одједном избаци велики број метака у кратком времену, а његов изум је имао складиште за муницију у облику цилиндра и окретао се ручно.

Рад на свом митраљезу започео је 1861. године, а патентирао га је 1862. Исте године је представљен војсци Уније која је у циљу испитивања наручила 6 примјерака, који су, заједно с пројектима, изгорјели у пожару.

Америчка војска је 1865. поново купила Гатлингове митраљезе и кратко их користила у рату, да би их наредне године увела у наоружање.

Користиле су их и многе европске земље, међу којима и Русија, која их је користила у Руско-турском рату.

Осим митраљеза, Гатлинг је изумио машину за сјетву, парни трактор и бродску елису.