latinica  ћирилица
29/02/2016 |  11:41 ⇒ 11:49 | Аутор: Агенције

Рођендан славе сваке четврте године!

Четири милиона свјетске популације има привилегију данас славити рођендан. У правилу су то велика славља, јер суздржавати се три године није мало!
29. фебруар -
29. фебруар

Бројка је занимљива и математичарима, који су прецизно израчунали како је вјероватност да се неко роди 29. фебруара 1:1000. Е да тако тачну информацију посједују кладионичари, не би им било равних. Сви данашњи слављеници знају повремено подбости пријатеље да су четвероструко млађи од њих, јер ако им пријатељ има 40, они славе тек десети рођендан!

У прошлости је 29.фебруар многима био еквивалент петку 13. Тако су га проглашавали несретним, избјегавала су се вјенчања, скупови, састанци. Но неке су земље на тај датум увеле погодност за љепши пол. Мушкарци, наиме, нису смјели одбити жене које би их запросиле 29. фебруара. У супротном би морали плаћати велике одштете. Није шала, почетком 13. стољећа шкотски је парламент озаконио обичај да 29. фебруар жене имају право запросити мушкарце. Тај се обичај проширио у Француској и Швицарској. Тако и данас на британском отоку влада обичај да дјевојке које се одлуче на прошњу од мушкараца који одбију њихову брачну понуду могу тражити пољубац, симболичну новчану надокнаду и – пар нових рукавица.

Један педесетдвогодишњак  каже како због свог датума рођења тачно зна које су године Олимпијске игре - у години када и он слави рођендан!

Међу славним особама које су рођене 29. фебруара има глумаца, вјерских поглавара, књижевника. Међу глумцима ту је холливудски брк Dennis Farina, James Mitchell i Alex Rocco, а од вјерских поглавара папа Павао III, те цариградски патријарх Бартоломеј I. На 29. februar рођен је и талијански композитор Gioachino Rossini  те индијски премијер Morarji Desai.