latinica  ћирилица
01/03/2016 |  16:04 | Аутор: Агенције

"Човјек-дрво" на корак до бољег живота (ВИДЕО)

Прије пар дана, Абдул Бајандра из Бангладеша познат и као "Човјек-дрво" подвргнут је операцији која ће му промијенити живот.
Абдул Бајандра из Бангладеша, познатији као "Човјек-дрво" - Фото: Screenshot/YouTube
Абдул Бајандра из Бангладеша, познатији као "Човјек-дрво"Фото: Screenshot/YouTube

Овај младић болује од ријетког генетског поремећаја познатог као "Epidermodysplasia Verruciformis" која узрокује стварање лезија преко тијела. Абдулу те лезије расту из прстију, дланова и стопала и личе на гране дрвета.

Он се са овим стањем бори већ десет година и за обављање свакодневних активности попут туширања, исхране и прања зуба ослања се на своју двадесетједногодишњу супругу Халиму, а помаже му и трогодишња кћерка.

Овај двадесетпетогодишњи младић из Бангладеша је прије десет година први пут примјетио необичне израслине на својим ногама. Отишао је код локалног љекара који му је дао лијек, али он није дјеловао. Израслине су наставиле да се повећавају па три године касније није више могао да ради јер су му прсти потпуно били прекривени лезијама налик на кору дрвета.

Њега је раније ове године запазио новинар који је извјештавао о локалним изборима и захваљујући сликама које је направио, за Абдула и његово стање је чуо цијели свијет.

Тада је докторка Саманта Лал Сен, предсједница Удружења пластичних хирурга Бангладеша организовала његов транспорт у главни град, а влада је ријешила да сноси трошкове лијечења овог младог човјека.

За спровођење операције било је задужено девет љекара на челу са докторком Сен, а план је био да помоћу ласера уклоне брадавице и мртво ткиво слој по слој. Главни изазов им је био да у том процесу не униште неке од већих нерава.

Испред операционе сале Абдула је чекала породица, супруга, кћерка и родитељи. Сви су се молили и чекали да неко од љекара изађе. Након скоро три сата појавила се докторка Сен и саопштила им лијепе вијести.

“Операција је била успјешна. Отклонили смо већину израслина са десне шаке, остаје нам још да обавимо операције лијеве шаке и стопала“.

Додала је и то да ће за цијели процес бити потребно да прође шест мјесеци до годину дана, а питање је и да ли ће лезије поново да израсту. Међутим, оно што је тренутно најважније је то да је ова операција била успјешна и да Абдул први пут након десет година може да види своју нормалну шаку.